Vintertræt og trist? Dette skal du gøre
Vinteren giver os et minus på energi-kontoen, og det er mørkets skyld. Foto: SCANPIX arkiv
Hvis vinteren trækker dit humør helt ned, er der intet andet at gøre end at erklære krig imod de mørke dage med en stor dosis lys og forsøge finde kræfterne til at leve sundere.

Redigering af Mette Skøtt, udeoghjemme.dk, Aller Media

Vinteren er hård på flere måder, og vi danskere kan nemt blive trætte og triste. Det tærer på energien, gør os sløve og giver en stor lyst til søde sager, som vi også tit synes, vi fortjener, fordi det er mørkt udenfor.

Fast læge på Ude og Hjemme Jerk W. Langer er ikke i tvivl om, hvorfor vi føler sådan:

- Årsagen til humørdykket er indlysende, nemlig at vi mangler sollys i vinterhalvåret. Kvinder er desuden mest udsatte.

Vi får ikke lys nok

Føler du dig rigtig skidt tilpas, så kan det være en idé at prøve lysterapi, som er en lampe der udsender et særlig lyst og stærkt lys. Læge Jerk W. Langer mener, det bør hjælpe efter en uges tid, hvis du bruger lampen hver dag en halv time, når du står op:

- Ved behandlingen sidder man ved lampen placeret en halv meter foran sig. Naturligvis uden solbriller på for ellers går hele idéen tabt. Man behøver ikke se direkte ind i lampen, men kan spise morgenmad, læse, se tv og arbejde på pc, når blot man kaster et blik direkte ind i lyskilden hvert minut.

Er du en natteravn så pas på: Se hvorfor på udeoghjemme.dk

Det kan også være en god at forsøge at spise morgenmad eller arbejde ved de vinduer, der vender mod solen, så du kan betragte og blive badet i den, når den en sjælden gang er fremme. Og så skal du forsøge at komme ud imens dagslyset er der. Du kan gå ud i frokostpausen eller gøre indkøb om dagen.

Pas på vanerne

Hvis du er trist og træt, så kan det være rarest at hoppe under et tæppe, når du kommer fra job. Det er bare vigtigt, at du også husker at bevæge dig, og så skal du samtidig huske at spise grønt og sundt med masser af fisk. Det er desuden vigtigt at være varsom med sukkeret ifølge læge Jerk W. Langer:

- Giv ikke efter for sukkertrangen. Ellers ender du i en ond cirkel, så du bliver mere træt og får endnu mere lyst til søde sager. Og hermed en uundgåelig vægtstigning.

Derfor tager du på om vinteren: Læs forklaringen på udeoghjemme.dk

Men det skal ikke alt sammen være hårdt arbejde og sundhed, du skal også gøre ting, som er rare for dig. Du kan tage en tur i spa, du kan tage et fodbad, læse en god bog eller andet, der kan gøre dig glad. Og forsøg så om du kan tænke i positive baner og samtidig få nok søvn.

Få ny energi på 30 minutter: Se hvordan på udeoghjemme.dk

En ting du måske ikke tænker over er, at du også skal sørge for det rette indeklima. Her i vinteren bruger vi mange levende lys og forsøger at holde på varmen, men ifølge læge Jerk. W. Langer skal du også lufte ud:

- … Men det er en god idé at lufte ud i hjemmet mindst én gang om dagen for at undgå den indelukkethed, som kan genere humøret. 

Se også: