Vinterkaos truer på de danske veje
En hård vinter vil sende landets veje til tælling. Foto: Colourbox / POLFOTO
De danske veje har lidt efter flere hårde vintre. Derfor vil endnu en vinter med hård frost og kulde være katastrofal.

Kære bilist, kære cyklist. Forbered dig på en farlig og bumlet vinter på de danske veje.

De seneste års strenge vintre har nemlig været hård ved gader og stræder.

Sne og frost har ødelagt vejbanerne, og kommunerne har ikke råd til at rette op på skaderne efter udgifter til rydning, saltning og reparation af vejene. Derfor vil endnu en hård vinter være katastrofal for landets bilister og cyklister.

De dystre udsigter bliver bekræftet i en rundringning foretaget af Newspaq til fem vej- og parkafdelinger rundt omkring i Danmark.

"En hård vinter vil betyde, at borgerne på Lolland vil blive generet af endnu flere huller i vejene, med den sikkerhedsrisiko det udgør. Vi vil være nødsaget til at reparer med grus, og næste år vil vi igen have øgede udgifter til asfaltreparation," siger Kjeld Jensen driftsleder i park- og vej i Lolland Kommune.

Det samme billede ser man i Sønderjylland.

"Vejene er tyndslidte, og der er ikke penge til at udbedre skaderne. Det kan komme til at gå ud over de store veje, som vi hidtil har kunnet holde nogenlunde i stand," fortæller Peter Kierkegaard fra Aabenraa Kommune.

Ifølge Forenede Danske Motorejere, FDM, har landets kommuner siden 2007 i gennemsnit budgetteret med 25 procent mindre, end de har brugt på vejene.

Sidste år lød regning for vintertjenesten i landets kommuner ifølge Dansk Vejforening på to milliarder kroner, men man havde kun forventet udgifter på omkring 750 millioner kroner. Billedet er ikke anderledes næste år. Derfor ser foreningen med bange anelser på den kommende vinter.

"Vi frygter, at der bliver kaos lige som sidste år med nedsat mobilitet på grund af ødelagte veje. Der er ikke skruet op for budgetterne, selvom der er et kæmpe efterslæb ude på vejene," siger Torben Lund Kudsk chefkonsulent i FDM til Newspaq.

Hos Kommunernes Landsforeningen ser man ikke nogen løsninger på problemet.

"Der er ikke så meget at gøre. Kommunerne må ikke hæve skatterne, så man må finde pengene i eget budget. Alternativt kan man spørge staten, men der er mangler jo også penge, så kommunerne står i en kattepine," siger chefkonsulent i Teknik og Miljø Nikolaj Sveistrup.

Dermed må danskerne håbe på, at vinteren viser sig fra sin lune side, så de værste gener kan undgås.