Villaer og firmafester skal funkle af sne
Glem alt om overbelyste haver og huse. Naboens juleudsmykning skal overgås af kunstig sne. Firmaet Dansk Special-Effekt har 30 forskellige typer fnug, alt efter hvad man skal bruge det til

På Amager Landevej 273 behøver man ikke se vejrudsigter og hvid-juls-barometre. Hus og have er allerede klædt i hvide gevandter, der hænger funklende i det varme vintervejr. Her bor Hummer Højmark, som er sne-nørd.
»Min datter havde fødselsdag og var så ked af, at der ikke var sne, for det har der været nogle gange. Hun havde gået og hulket lidt over det, og så tænkte jeg, at det måtte jeg lave til hende,« fortæller han.

15 haver i år

Den særlige interesse for sne skyldes, at Hummer Højmark har firmaet Dansk Special-Effekt, som laver kunstig sne til alverdens formål. I år har firmaet været ude til 15 forskellige haver for at pynte dem ekstra julet, når nu vejrguderne ikke kan hjælpe. Bare for sjov og uden betaling, men det kan sagtens blive en god forretning. I de kommende jule vil vi se mere af den slags, tror han.
»Folk overplastrer deres haver med elektriske lys, og det er dyrt i strømregning. Det er jo nærmest en lille krig på villavejen om, hvem der har det flotteste, men ingen kan jo hamle op med sne,« siger han.
Prisen for at få sprøjtet de kunstige krystaller på plæner og gavler koster mellem 5.000 og 30.000 kroner, og så kan man selv vælge, om det skal ligne frost eller store driver.
Hos mange firmaer er sneen allerede blevet et hit i december.
»Der var ikke noget af det her for ti år siden, da var det kun filmindustrien og Magasin, hvor det var stort, hvis der var sne i udstillingsvinduet. Nu kan man mærke, at folk vil prale eller gøre lidt ekstra ud af det. Det er typisk reklamefirmaer, hvor det skal sne, når folk kommer gående ind til festen og kommer i julestemning,« siger han.

Antistatisk festsne

25-30 forskellige slags sne kan man vælge imellem, og alene indendørs er der forskel på, om det skal falde fra oven, ligge i dynger, være nemt at rydde op eller være antistatisk, så det ikke bliver hængende på de fine kjoler.
Et hotel ville engang have, at alle væggene skulle have et vampet og vamset snelandskabslook, så Hummer Højmark måtte først male dem med lim, inden han sprøjtede store, røde fnug fra gulv til loft.
Den kunstige sne, der kommer tættest på den rigtige, er lavet af samme materiale som kvinders menstruationsbind og kan suge 40 gange sin egen evne. Faldende sne er derimod lavet af stivelse fra sojabønner, og romerlys med hvid aske, som man svinger rundt i luften, illuderer sneflokke. Al sneen er økologisk, og nye krav gør, at fnuggene skal være naturlige.
»Plsatiksne er totalt forbudt, efter Bridget Jones fik en lille dims med pigge ned i halsen, hun ikke kunne drikke eller hoste væk, så nu skal de være små og runde,« afslører Hummer højmark.

Ikon på sne

Hos Dansk Special-Effekt laver man dog mest kunstig sne til film såsom »Smillas fornemmelse for sne«, »James Bond«, »Dina« og »Nynne«.
»Danmark er et ikon på sne. Jeg har lavet sne de mest vanvittige steder såsom Svalbard og Grønland. Eller på Kiuna, hvor rige folk vil lave reklamer. Vi har også laver vodkareklamer på Nordsibirien, Forestil dig et filmhold på hundrede mand, der trasker rundt. Så er al sneen jo brun, men jeg kommer med en gravko og rydder det hele. Så kan det ordnes og rengøres og se super dejligt ud. Det kommer bag på folk hver gang, hvor svært det at arbejde med rigtig sne,« fortæller Hummer Højmark.
Han har selv opfundet en snemaskine, der smelter voks og stearin om, så man kan sprøjte det ud og give en illusion af frost og istapper. Det største projekt, Hummer Højmark har væretmed til, kostede hundrede millioner kroner om dagen - men så var flere kvadratkilometer også dækket i et kæmper vinterlandskab.