Vil stoppe beskidte pizzariaer
Den nytiltrådte forbrugerminister Carina Christensen vil tage fat overfor snavsede pizzeriaer.

Nu skal der gøres hovedrent hos de 1.606 indvandrer-restauranter i Danmark. Den nye forbrugerminister Carina Christensen (K) vil som en af sine første handlinger tage fat i de mange etniske restauranter og spisesteder med ringe hygiejne og mangelfuld egenkontrol.

Det sker efter, at Nyhedsavisen i sidste kunne afsløre, at 122 af de 236 spisesteder, der har fået anmærkninger i fire kontrolrapporter i træk, er et pizzeria, en thairestaurant eller en kinagrill. Indvandrerrestauranterne er klart overrepræsenteret blandt de spisesteder, der har fået en sur smiley.

»Der tager vi fat nu. Mange steder overholder ikke loven. En del kender den ikke, og så må vi hjælpe. Selv om de fleste er gode erhvervsdrivende, der opfylder en vigtig rolle i erhvervslivet,« siger ministeren Carina Christensen.

En ny rapport om fødevarekontrollen peger på, at mange pizzeria-ejere ingen fødevareuddannelse har, og at der er stor udskiftning blandt personale og ejere. Dårlige danskkundskaber er dog det største problem. Ejerne forstår ikke breve fra fødevaremyndighederne.

Styrelsen er derfor begyndt at udgive brochurer på urdu, arabisk og tyrkisk. I Fødevareregion Øst i København er der lige ansat en integrationskonsulent.

»Det kan være en god ide at ansætte flere indvandrere, der kan sproget og fødevareloven. Man kunne også give ejere et hygiejnekursus i stedet for en bøde,« foreslår ministeren, der nu vil mødes med Sammenslutningen af Etniske Erhvervsdrivende.

»De har allerede mit nummer i ministeriet,« siger formanden Battal Tanriverdi, der har 200 pizzariaer blandt sine medlemmer.

Han stod allerede i sidste uge frem og beskyldte Fødevarestyrelsen for længe at have negligeret indvandrer-restauranterne.

»Resultatet er, at der er ret beskidt i køkkenerne i en del af dem,« siger miljøkemiker Rahmat Moradi, der i et par år har arbejdet som ekstern konsulent ved Miljøkontrollen med tilsyn af indvandrer-restauranter i København.

»Mange vil gerne forbedre sig. Men myndighederne bliver nødt til at forklare reglerne for dem enkeltvis. Helst på deres fødesprog,« siger Rahmat Moradi.