Vil du støtte denne mand?
Bistand ? Zimbabwes diktator, Robert Mugabe, beskyldes for at stjæle dansk bistand. For fire år siden førte en lignende sag til, at Danmark fastfrøs støtten. Nu kræver eksperter, at den danske regering undersøger anklagerne

D
anmark donerer årligt 18 millioner kroner til de fattige og aids-ramte i Zimbabwe. Men en del af pengene ender i stedet i lommen på landets brutale diktator, Robert Mugabe, der har fået sine støtter indsat på ledende poster i landets Røde Kors-organisation. Sådan lyder anklagerne fra eksperter, politikere og journalister i Zimbabwe.
Menige medlemmer af organisationen har forsøgt at råbe op i protest, men lige meget hjælper det: Mugabes stråmænd i Røde Kors er angiveligt i gang med at tømme organisationen for penge, biler og motorcykler.
»Danmark finansierer Mugabe. Ledelsen i Røde Kors plyndrer midlerne, stjæler biler og har givet penge direkte til Zanu PF (Mugabes parti, red.). Og de, som prøver at gøre noget ved det, risikerer at blive forfulgt af regeringen,« siger en journalist ved et af landets store, uafhængige dagblade, som har flere kilder centralt i Zimbabwes Røde Kors. Han foretrækker at være anonym af frygt for repressalier fra det brutale regime.
Men en lang række kilder vurderer over for Nyhedsavisen, at der er hold i anklagerne.
»Røde Kors i Zimbabwe er gennem adskillige år blevet stadig mere infiltreret af Zanu PF Organisationen er nu åbenlyst kontrolleret af partiet, og regeringen er nu involveret i stort set alle beslutninger, som træffes i Zimbabwes Røde Kors«, siger David Colthart, der er medlem af parlamentet for oppositionspartiet Bevægelsen for Demokratisk Forandring. Han kalder anklagerne »overordentligt sandsynlige«. Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch er heller ikke overrasket over anklagerne:
»Regeringen har adskillige gange forsøgt at tage kontrollen over nødhjælpsorganisationerne. Så jeg vil ikke blive overrasket, hvis anklagerne er sande,« siger Tiseke Kasambala, der er researcher med ansvar for Zimbabwe i Human Rights Watch.
Samme melding kommer fra anonyme kilder på den danske ambassade i Zambia, der dækker Zimbabwe, og på den britiske ambassade i Zimbabwe.
»Vi har efterretninger om, at ledende medlemmer af Zanu PF (Mugabes parti, red.) nu sidder på magten i Røde Kors-organisationen i Zimbabwe og har kanaliseret flere midler fra Røde Kors til sig selv og partiet. De er blevet udfordret af de ansatte i Røde Kors, men har indtil videre nægtet at gå af,« siger en kilde ved den britiske ambassade i hovedstaden Harare.

Kritiker fængslet

Ifølge kritikerne er den nuværende Røde Kors-præsident, Edmore Shamu, tidligere embedsmand for Zanu PF i regionen Mashonaland Central. Og organisationens generalsekretær Emma Kundishora er tidligere politisk ansat i regeringens sundhedsministerium. Shamu blev for år tilbage valgt ind på en ekstraordinær generalforsamling, hvor Zanu PF angiveligt fik transporteret partisoldater hen til afstemningslokalet i store busser. Og Kundishora blev udpeget af Mugabes egen sundhedsminister.
Flere menige medlemmer af Zimbabwe Røde Kors har i løbet af sommeren og efteråret anklaget lederne for at kanalisere penge og biler fra Røde Kors til Zanu PF. Derfor valgte organisationens græsrødder for nylig på en ekstraordinær generalforsamling pastor Richard Dube som ny formand. Men Dube har endnu ikke fået adgang til Røde Kors-kontoret i Harare. Tværtimod blev han for nylig pludselig fængslet af det regeringskontrollerede politi for dødstrusler, fortæller han til Nyhedsavisen:
»Jeg forstår slet ikke, hvordan det hænger sammen. Jeg er en kirkens mand, jeg kunne aldrig slå nogen ihjel. Det er led i en plan for at forhindre mig i at overtage ledelsen,« siger Dube, der lover straks at undersøge anklagerne om korruption, hvis han får kontrollen over organisationen.
Det er ikke første gang, at Zanu PF har forsøgt at infiltrere Røde Kors afdeling i Zimbabwe.

Fastfrøs støtten

I 2002 fastfrøs den danske regering Danida-støtten, efter det kom frem, at formanden i Røde Kors også var transportminister i Mugabes regering. Da han samme år blev erstattet af en politisk neutral formand, genoptog Danida støtten på 12 millioner kroner årligt. Men nu sidder Zanu PF-medlemmer altså atter på afdelingens øverste poster. Derfor må de danske politikere og Dansk Røde Kors undersøge anklagerne, mener eksperter:
»Hvis beskyldningerne er rigtige, er der jo tale om tyveri. I så fald bør Danida og Dansk Røde Kors med det samme lukke pengekassen i. Det er under alle omstændigheder noget, man bør undersøge nærmere,« siger Ole Therkildsen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
Eller som Tiseke Kasambala fra Human Rights Watch udtrykker det:
»Hvis jeg var donor, ville jeg være bekymret.«

Kontrollerer nødhjælp

Lektor Stig Jensen fra Center for Afrikastudier på Københavns Universitet mener også, at den danske regering bør undersøge sagen for at forhindre, at »danskerne finansierer Mugabes regime«. Han er heller ikke overrasket over anklagerne. Mugabes regering er nemlig berygtet for at anvende alle midler for at kontrollere nødhjælpsorganisationerne. Og ifølge Stig Jensen har regeringen også andre motiver end at få fingre i Røde Kors dyrebare biler, brændstof og penge. Ved at kontrollere nødhjælpen kan regeringen nemlig belønne sine støtter.
»Regeringen har nu fået så stor indflydelse på flere store nødhjælpsorganisationer, at den i mange tilfælde bestemmer, hvor nødhjælpen kommer ud. Således er det et faktum, at de områder af landet, hvor oppositionen og dens støtter holder til, bliver udsultet. Nødhjælpsorganisationerne får ganske enkelt ikke lov til at arbejde i områderne,« siger han.
Derfor ryger Røde Kors-nødhjælpen eksempelvis uden om byen Bulawayo, der er kendt som en af oppositionens højborge, og går i stedet til Mugabes støtter i landområderne.
Ifølge Ole Therkildsen fra DIIS er det imidlertid svært for nødhjælpsorganisationerne at komme uden om regeringen:
»Hvis en nødhjælpsorganisation vælger at samarbejde med oppositionen, vil de ganske enkelt ikke kunne operere. Regeringen vil forhindre det,« siger Ole Therkildsen.
International konsulent i LO, Jens Erik Ohrt, udtrykker det således: »Hvis du ikke kan dokumentere, at du enten er medlem af Zanu PF eller stemmer på dem, så får du ingen nødhjælp.«
Nyhedsavisen har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Zanu PF og Zimbabwe Røde Kors uden held.