Vil du købe bæredygtigt? Disse varer skal du gå efter
Økologiske og fairtrade-varer hitter i øjeblikket.  Foto: SCANPIX arkiv
Hvornår kan det virkelig betale sig at vælge g bæredygtige produkter? Forbrugerrådet Tænk fremhæver fem varer, hvor dit køb kan gøre en forskel.

 Af Line Sølvhøj Johansson, Mad & Bolig, Aller Media

Hvilke varer gør den største forskel, hvis du vil købe bæredygtigt ind? Det kan være svært at gennemskue, hvor du kan være med til at gøre en forskel, og derfor har Forbrugerrådet Tænk lavet en liste over varer, du skal vælge, hvis du vil købe bæredygtigt ind.

Vil du have et bæredygtigt hjem? Se boligen der emmer af genbrug på madogbolig.dk

Kaffe

Konkurrencen på kaffe er benhård på verdensmarkedet, og det gør det svært for de små kaffebønder at være med i kampen. Når du køber kaffe, kan du gøre en forskel for hundredtusinder af bønder, hvis du vælger Fairtrade-mærket kaffe, fordi kaffebønderne er garanteret en minimums-indkomst.

Bananer

1 krone for en banan er ikke noget, der hører til sjældenhederne, men vil du tænke på banandyrkerne, der lever af at sælge bananer, kan det betale sig at vælge bananer, der er mærket med Fairtrade.

Vil du vælge design lavet af bæredygtigt træ? Se, hvad du skal gå efter, på madogbolig.dk

Fisk

Mange fisk fanges på en måde, der er skadeligt for miljøet. Marine Steward Certificeringen garanterer, at fiskeriet skal foregå på en måde, så det kan fortsætte på ubestemt tid, at det ikke må overforbruge ressourcerne og skal tage hensyn til øko-systemerne. Vælger du MSC-mærket fisk, kan fisken spores og certificeres hele vejen tilbage.

Kakao

Det har vist sig, at chokolade og kakao kan stamme fra børnearbejde af børn, der er helt ned til 6-års alderen. Når du vælger kakao og chokolade, så gå efter produkter, der er Fairtrade-mærket. Organisationen bag mærket kæmper mod børnearbejde og forbyder brug af børnearbejde på de Fairtrade-certificerede kakaofarme.

Roser

Du kan sagtens tænke Fairtrade ind på andre områder end i køkkenet. Ved at vælge Fairtrade-roser fra Kenya i stedet for dem fra eksempelvis Holland kan du være med til at sænke CO2-forbruget, da det er langt højere i Holland på grund af de opvarmede drivhuse.

Få også tips til, hvordan du kan genbruge dit regnvand: Se hvordan på isabellas.dk