Vikar om rådden kultur i plejen: - Der er en sindssygt lad holdning

Nyheder
Plejehjemmet Kongsgården er blot et af flere plejecentre i Aarhus, der får hård kritik af vikaren Nana Thillemann Harring (Foto: Ritzau Scanpix)

En vikar med erfaring fra en lang række af plejehjem i Aarhus Kommune står nu frem og påtaler, hvad hun mener er en "rådden" og "forrået" kultur blandt medarbejderne i kommunens plejesektor. Det fortæller TV2 Østjylland.

- Jeg spurgte, hvad beboeren gerne ville have til morgenmad. 'Havregrød', lød svaret. Men det mente en medarbejder godt, at jeg kunne droppe. Vedkommende var jo alligevel dement, og derfor kunne vi lige så godt bare servere franskbrød, som de andre også fik.

Sådan siger Nana Thillemann Harring om en episode på en vikarvagt ved et af de mange plejehjem i Aarhus Kommune, hvor hun har været. 

Oplevelsen er ifølge hende en af mange, der vidner om en "rådden" og '"forrået" kultur på både det omtalte plejehjem, men også mere generelt i Aarhus Kommunes omsorgssektor.

- Der er en generel tendens til, at man springer over, hvor gærdet er lavest. Det gælder ikke alle. Mange gør et rigtig godt stykke arbejde med at gøre en forskel for de demente, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Men det gælder mange på rigtig mange af de steder, hvor jeg har været. Man gør sig ikke umage for at skabe de her stjernestunder, som vi burde være der for at facilitere. Der er en sindssygt lad holdning, og det betyder, at man ofte går ked af det hjem fra arbejde.

Hun håber nu på, at de mange historier kan få folks øjne op for, hvor vigtigt det er at italesætte problemerne.

Vikar vil ikke sætte sine ben på stedet igen

I kølvandet på sagen om Kongsgården, hvor TV 2 med skjulte optagelser har dokumenteret omsorgssvigt hos demente Else på 90 år, stod pårørende til beboere på endnu et plejehjem for demente, Demenscentrum Aarhus, den 1. juli frem med ny kritik af plejen i Aarhus Kommune.

Efter flere års forgæves forsøg på at råbe både personale, ledelse og kommunen op, valgte de til sidst at kontakte Ældrerådet, der involverede Styrelsen for Patientsikkerhed i sagen via en bekymringshenvendelse.

De pårørende fortalte blandt andet:

"Et besøg på Demencentrum er ofte forbundet med at finde den syge nusset og beskidt i tøjet, ubarberet, gennemvædet af urin eller fækalier i en stue, der trænger til at blive gjort rent'".

Charlotte Hebsgaard Jensen har under sin ansættelse hos vikarbureauet CareLink, ligesom Nana Thillemann Harring, også haft en enkelt vagt på Demenscentrum Aarhus. Og på baggrund af sine erfaringer fra den dag, bakker hun nu sin kollega op i kritikken.

- Jeg havde én vagt der, og efter den dag lovede jeg mig selv, at jeg aldrig ville sætte mine ben på det sted igen, siger Charlotte Hebsgaard Jensen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det var præget af en meget rå kultur, hvor man for eksempel råbte til en meget dement borger, at han skulle holde sin kæft, fordi han stod og råbte på et af fællesarealerne. Jeg har været mange andre steder, der heller ikke var fejlfrie, men jeg har aldrig oplevet noget, hvor jeg simpelthen ikke kunne vende tilbage igen.

Fyldte bleer ignoreres

Ekstra Bladet valgte mandag den 6. juli at overtræde det fogedforbud, som Aarhus Kommune ellers havde fået pålagt TV2-dokumentaren, der blandt andet omfatter skjulte optagelser af plejesvigt på Kongsgården.

 

Optagelserne viser blandt andet, hvordan en ældre demensramt kvinde i syv minutter hænger i en lift, mens personalet forsøger at få hende til at presse afføring ud i en ble, der ligger på sengen.

Nana Thillemann Harring er blandt de mange, der har set billederne, som hun synes er ekstreme. Dog mener hun ikke, at de er langt fra den virkelighed, hun møder på sine vikarvagter rundt omkring på de aarhusianske plejehjem.

Hun fortæller for eksempel, hvordan hun ofte oplever, at personalet bevidst fravælger at tjekke beboernes bleer, selvom de ved, at beboeren har lagt eller siddet i måske tolv timer uden at blive skiftet.

- Det er indlysende, at en ble skal skiftes, hvis der er gået tolv timer. Men man ignorerer det. Jeg oplever også, at når man som dagvagt lifter en beboer op i sengen for at sove til middag, så 'glemmer' aftenvagten simpelthen at tage vedkommende op igen. Så den demente kan faktisk ligge i sengen fra middagstid til morgenen efter, siger hun.

Personalet skal mere end at holde beboerne i live
Siden sagerne for alvor begyndte at rulle, er mange stået frem med løsningsforslag om, at området skal tilføres flere ressourcer.

For eksempel har sygeplejerske ved plejehjemmet Sønderskovhus i Lystrup foreslået kommunen, at man burde indføre en kvalitetssikringsansvarlig medarbejder på plejehjemmene.

Det forslag er Nana Thillemann Harring ikke nødvendigvis modstander af. Hun mener dog, at kulturen blandt personalet skal have sig en overhaling, hvis man vil problemerne til livs og ikke bare ende med at spilde ressourcerne på endnu en medarbejder, der heller ikke er borgernær.

- Vi kan sagtens bruge flere ressourcer, men det kan ikke stå alene. Det er vigtigt, at vi som medarbejdere anerkender problemerne og stopper med at holde hånden over hinanden. Det er vigtigt at sige fra. Ellers bliver det bare spildte ressourcer, som vi kaster ned i et stort sort hul, siger hun og fortsætter:

- Vi er der ikke bare for at holde folk i live eller for at drikke kaffe med kollegaerne. Og det kan af og til virke som om, at det er den indstilling, man har. Vi skal magte at skabe de her stjernestunder for beboerne. Det er det, vi er der for.

Du siger, at du ofte oplever episoder, som du ikke rigtigt kan stå inde for. Er du selv god nok til at sige fra?

- Jeg synes tit, at jeg prøver at stille spørgsmålstegn ved, hvordan tingene bliver gjort. For eksempel, at man jo af og til kunne tage sig af dokumentation og andet på fællesarealerne hos beboerne med en iPad. Frem for at sidde på kontoret eller sammen med de andre kollegaer. For det har vi faktisk muligheden for.

- Men jeg synes, at jeg bliver mødt af dårlige undskyldninger. Og så er vi jo tilbage til det med kulturen. Hvem er det egentlig, vi er der for at tage os af?, spørger hun.

Arbejder med takt og tone

Det har ikke været muligt for TV2 ØSTJYLLAND at få Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune til et stille op til et interview om kritikken.

Men i et skriftligt svar til redaktionen skriver direktør for Sundhed og Omsorg, Hosea Dutschke, at det ikke er i orden, hvis en medarbejder har haft sådan en oplevelse i Aarhus Kommune. Han påpeger i mailen, at der, hvor det er tydeligt, at det halter på kultur og adfærd blandt personalet, der handler kommunen prompte:

- Når medarbejdere står frem og deler deres fortællinger, er det med til at sætte ekstra skub i den kulturforandring, vi selv arbejder med indenfor ældreområdet.

- Vi har i mange år arbejdet intensivt med takt og tone, men det skal gøres hele tiden, og det kan jeg ikke understrege nok, skriver Hosea Dutschke i en mail.

Han understreger, at kommunen skal sikre, at den slags oplevelser, som Nana Thillemann Harring kan fortælle om, ikke finder sted ved, at sikre veluddannet arbejdskraft og de nødvendige medarbejdere med hjertet på rette sted.

Noget der blandt andet nu er iværksat tiltag for på Kongsgården:

- Medarbejderne trænes sammen i en værdig dialog og trænes i måder til konstruktivt at løse konflikter. Det sker sammen med et værdighedshold fra Sundhedsstyrelsen.

- Samtidigt prioriterer lederen en meget stærk tilstedeværelse, så borgere og medarbejder oplever, at de bliver set og hørt, lyder det i mailen.

 

Thomas Frank
Sport

Danskere missede over en milliard kroner

Eksplosion i Beirut
Nyheder

Eksplosion i Libanon: Lager indeholdt 2750 ton kemikalier

Prins Joachim prinsesse Marie
Nyheder

Prins Joachim udskrevet

Mette Frederiksen Godhavn
Nyheder

Godhavnsdrenge vil 

have erstatning

Eksplosion Beirut
Nyheder

Kraftig eksplosion

ryster hovedstad

Eksplosion Beirut
Nyheder

BILLEDSERIE: Havnen i

Beirut uigenkendelig

efter eksplosion

Fyldt køleskab
Mad og drikke

6 gode råd:

Sådan undgår

du madspild

Lufthavn bagage
Helt vildt

Stoppet i lufthavn:

Havde skelet i kufferten

Kåre Mølbak
Corona

Kåre Mølbak: Stands

genåbningen

En snavset plastikbeholder
Mad og drikke

Sådan får du rene

plastikbeholdere

på ét minut

Spaniens ekskonge Juan Carlos.
Kongelige

Skandalekongen

er flygtet til Caribien

Thomas Frank Brentford
Sport

Danskere i kamp om

1,4 mia kroner

Motorvej set gennem forrude på bil
Krimi

Spøgelsesbilist

lavede U-vending

på motorvejen

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle

fundet død

Helikopter på strand med SOS skrevet i sandet
Helt vildt

Tre mænd

reddet af SOS

på stranden

 iberisk skovsnegl - også kendt som dræbersnegl
Nyheder

Sådan får du bugt med

havens dræbersnegle

Skilt foran Danish Crown-slagteriet i Ringsted.
Corona

Må sende syge

smittede til

nabokommuner

israelske soldater i Golanhøjderne
Nyheder

Israel angriber

naboland

Ulykke på motorring 3
Krimi

Kvinde død

efter ulykke med

løsrevet autoværn

Den coronaramte polske slagteriarbejder Kamil Wotjek sidder i en køjeseng
Corona

Syg Danish Crown-medarbejder bor med 65 andre polakker

En stipper på scenen
Nyheder

Strippersag

i Frømandskorpset

Spanske demonstranter demonstrerer mod ekskongen Juan Carlos
Nyheder

Ekskongen anklages

for korruption:

Nu forlader han landet

Computer og nemid-kort
Krimi

Telefon-svindlere

narrede millioner fra

ældre borgere

Passager i metrotog - nogle bærer mundbind
Corona

Professor: 

Mundbind

er det eneste alternativ

til nedlukning

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti
Nyheder

Messerschmidt ny

næstformand i DF

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Tallene stiger:

207 nye smittede

i Danmark

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

Ældre par i haven
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted