Vigtig dag for Irans præsident
For Irans præsident Ahmadinejad er fredagens valg et afgørende tegn på, om befolkningen støtter hans politik. Hans reformistiske modstandere håber på stort vælgerfremmøde.

Der vil være spænding til det sidste, når iranerne fredag går til valgurnerne for at markere, hvem de gerne vil have til at repræsentere dem i lokalrådene. Resultatet vil give præsident Mahmoud Ahmadinejad et fingerpeg om, hvor meget befolkningen støtter ham efter hans 16 måneder på posten.

Han blev i sin tid valgt på løfter om at forbedre den generelle økonomiske situation. Men med de hastigt stigende leveomkostninger, har han haft svært ved at leve op til det.

»Vi har ikke engang råd til at købe frugt eller bo i byen, fordi huslejerne er så høje,« siger arbejderen Ali Nourzadeh til nyhedsbureauet Reuters.

Han har dog ikke selv tænkt sig at stemme ved valget, da han ikke føler, at han ved nok om de opstillede.

Håber på stort fremmøde

For Ahmadinejads modstandere, reformisterne, handler det om at erobre så mange sæder som muligt i lokalrådene. Derfor håber de på et stort vælgerfremmøde.

»Ahmadinejad har lovet folk med lavere indkomst at forbedre deres økonomiske situation ... (men) der er et hul mellem hvad, der er sagt, og hvad der er gjort,« siger Abdolvahed Mousavi-Lari, der er tidligere indenrigsminister for et reformistisk parti.

Ud over lokalvalgene skal der også vælges folk til det 86-medlem store Ekspertråd, som består af en gruppe shia-muslimske præster, der har magten til at stemme, fjerne og overvåge de mest magtfulde peroner i Iran ? her iblandt den religiøse leder Ayatollah Khamenei. Et panel af konservative medlemmer har dog forhindret reformvenlige personer i at stille op til rådet.

Der bor 46,5 millioner stemmeberettigede i Iran, som skal vælge mellem 233.000 kandidater til 113.000 sæder i rådene.