Administration 

Videndeling styrker inklusion

Inklusion er en af den danske folkeskole helt store udfordringer. EVA har gennem tiden undersøgt inklusion, og resultaterne er stadigvæk brugbare. Få her 3 pointer om inklusion.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Et meget omdiskuteret element i den danske folkeskole er inklusion. Det er blevet diskuteret både før og efter nyere lovgivning på skoleområdet. Det blev også en del af valgkampen, og den nye regering har bebudet et inklusionseftersyn.

EVA har gennem årene fulgt udviklingen på inklusionsområdet og løbende undersøgt kvaliteten og oplevelsen blandt lærere, skoleledere og forældre. Derfor har EVA lavet sit eget inklusionseftersyn.

1. Inklusion har altid været vanskeligt
Tilbage i 2011 finder 68 % af lærerne inklusionsopgaven svær. Det viser EVAs undersøgelse "Indsatser for inklusion i folkeskolen". Ifølge lærerne burde skolen ideelt set kunne inkludere alle, så færrest mulige børn oplever ikke at høre til. Men i praksis finder lærerne opgaven vanskelig og peger især på to forhold, der fastholder en ikke-inkluderende praksis:

Skolen er præget af en eksklusionskultur og en retorik, der skelner mellem normal og ikke-normal - en kultur, lærerne oplevede som indgroet i skolen og svær at gøre op med.

Det daglige inklusionsarbejde er både dilemmafyldt og stressende, og lærerne efterlyste flere ressourcer til at løse opgaven.

Netop den pointe er ifølge ekspert inden for inklusion, specialkonsulent hos EVA Signe Mette Jensen, stadigvæk relevant:

"Den viser jo, at inklusionsopgaven generelt opleves som vanskelig. At omsætte inklusion til hverdagshandlinger har været en udfordrende opgave gennem flere år, forklarer Signe Mette Jensen.

2. Videndeling er afgørende for inklusion

Videndeling mellem lærerne er en central faktor i forhold til inklusion, viser EVAs undersøgelse fra 2013 Specialklasser i folkeskolen. På vej mod mere inkluderende læringsmiljøer. Undersøgelsen ser på, hvordan skolerne kan skabe fælles undervisning og fleksible læringsmuligheder for eleverne på tværs af almen- og specialklasser, og hvordan lærerne på skoler med specialklasser kan samarbejde om inklusionsopgaven. På den led bidrager undersøgelsen med viden om, hvordan de specialpædagogiske kompetencer kan styrke skolernes arbejde med inklusion.

Lærerne i almenklasserne peger i undersøgelsen på, at de kan lære meget af specialklasselærerne. Især henviser de til specialklasselærernes kompetencer til at skabe gode relationer til eleverne, til at planlægge og gennemføre en forudsigelig og struktureret undervisning og på specialklasselærernes fleksible håndtering af elevernes forskellige udfordringer i hverdagen - altså deres kompetencer i forhold til fx at kunne ændre planer eller skifte spor, hvis en elev pludselig har svært ved at håndtere en situation.

Når lærere deler viden, handler der ofte om konkrete udfordringer i hverdagen. Det kan være, hvordan almenklasselærerne bedst tager imod en elev, der skal udsluses fra specialtilbud. En anden form er løbende videndeling i løbet af året, fx teammøder, hvor specialklasselærerne har en mere rådgivende rolle i forhold til konkrete udfordringer i almenklasserne.

Viden kan også ske i relation til fælles kompetenceudvikling - enten ved at lærerne deltager på lige fod, eller ved at specialklasselærerne afholder interne kurser for de øvrige lærere eller påtager sig opgaver på andre skoler i kommunen med henblik på videndeling.

"Vores undersøgelse fra 2013 understreger betydningen af videndeling i forhold til inklusion. Lærerne har forskellige kompetencer, og det er vigtigt at få dem alle i spil i forhold til at sikre alle elevers læring. Det er derfor vigtigt, at der skabes rum og mulighed for, at lærerne kan have et frugtbart samarbejde, så den specialpædagogiske viden og de kompetencer, som faktisk findes på skoler, ikke går tabt", forklarer Signe Mette Jensen.

3. Tæt fysisk placering gør inklusion lettere

Selvom flere elever skal inkluderes i folkeskolen pga. loven om inklusion fra 2012, eksisterer specialtilbud stadigvæk.

93 % af skolelederne på skoler med specialklasser finder ifølge EVAs undersøgelse fra 2013, at specialklasserne styrker skolens mulighed for inklusion.

Når klasserne ligger tæt på hinanden, kan eleverne være sammen i frikvartererne og lære hinanden at kende på tværs af klasser. Samværet i hverdagen afliver en række negative forestillinger om eleverne i specialklasserne blandt både lærere og elever i almenklasserne. Eleverne i specialklasserne har også stort udbytte af at deltage i fællesundervisning i almenklasser, da det er gavnligt for dem at kunne spejle sig i almenmiljøet både fagligt og socialt. Fællesundervisningen beriger også almenundervisning, fordi specialklasseelevernes input og erfaringer medvirker til at gøre undervisningen mere lærerig for alle elever.

Selvom fysisk nærhed ikke i sig selv giver inklusion, er det meget vigtig forudsætning for at skabe inkluderende læringsmiljøer:

"Jo tættere et kendskab, lærere og elever har til hinanden, des mere bliver fordomme og barrier brudt ned. Det kan bl.a. betyde, at lærerne lettere får øje på, hvornår specialklasseeleverne kan deltage i undervisningen i almenklasserne og hvordan der kan skabes mulighed for fælles aktiviteter. Det giver også bedre betingelser for videndeling, fordi fællesundervisningen giver lærerne mulighed for at dele viden om eleverne og lære noget af hinandens særlige undervisningskompetencer. Fx. kan lærere fra almenklasser inspireres af hvordan specialklasselærere skaber en struktureret og overskuelig hverdag for eleverne og af deres redskaber til at løse de pædagogiske udfordringer. Omvendt kan specialklasselærerne hente inspiration til, hvordan de holder fokus på de faglige mål for specialklasseeleverne," siger Signe Mette Jensen

Den fællesundervisning kan imidlertid ifølge EVAs undersøgelse være en udfordring både at planlægge og gennemføre. Dels kræver den særlig organisering ift skemalægning, dels må lærerne have særlig opmærksomhed på eleverne i den fællesundervisning, fordi den kan være meget krævende for eleverne:

"I 2013 var det kun 30 %, der praktiserede fællesundervisning, og det så ud til, at der var en bevægelse i retning af mere fællesundervisning. Siden da er en række specialklasser nedlagt, og derfor er det ekstra vigtigt at pointere, at samarbejde og samspil mellem almenklasser og specialtilbud giver mulighed for videndeling mellem lærerne og for nye typer af fleksible læringsmuligheder til gavn for eleverne.", pointerer Signe Mette Jensen.

Læs andre artikler fra EVAs nyhedsbrev her

Tilmeld dig EVAs nyhedsbrev
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Poser med narko
Nyheder

Politi gør største fund af narko nogensinde

En masse store bølger
Krimi

Fly og skibe ledte forgæves efter sømand i høje bølger

et shelter i en skov
Krimi

15 års fængsel til brødre

Portræt af Mette Frederiksen, som smiler
Nyheder

Mette Frederiksen: Sms'er blev slettet af sikkerhedshensyn

En grøn facade
Nyheder

Coop365 åbner 22 nye butikker 

En ældre mand med en smøg
Kendte

Karsten Ree:

Jeg tisser i haven for at spare på vandet

En korpulent mand på Christiansborg
Krimi

Venstre vil have politiet ind i sag om slettede sms'er

Et fly fra Norwegian
Rejser

Norwegian stadig presset

person sidder med mobiltelefon
Nyheder

Unge vil investere: Dette skal du afklare som forælder

En drone i et betonmiljø
Nyheder

Super-droner tjekker vores store broer

Skum ved en brandbil
Sundhed

Brandmænd skal nu testes for giftigt fluorstof

En blond mand i jakkesæt på et stadion
Sport

FC Barcelona fyrer Ronald Koeman 

En mand står på en altan og taler i telefon
Krimi

Betjent fangede tyv

med snedigt trick

Mette Blomsterberg og hendes mand med armene om hinanden og store smil
Kendte

Mette Blomsterberg

skilt efter 29 år

Auktionarius fremviser den gamle hat
Underholdning

Napoleons hat gik for

formue på auktion

Alec Bladwin i smoking på en talerstol
Nyheder

Anklager: Baldwin 

slipper ikke

Danica Curcic i lilla galla kjole med armen om sin kæreste
Kendte

Danica Curcic viser

berømt kæreste frem

Mette Frederiksen med mundbind ved et EU skilt
Nyheder

Professor: Mette Frederiksens

sms-sletning er problematisk

En hånd iført hvid bomuldshandske peger på det lille frimærke.
Helt vildt

Verdens første

frimærke sælges

så meget er det værd

En mand set bagfra med en HellyHansen jakke på. Billedet er taget i mørke og er en smule utydeligt.
Krimi

Efterlyser gerningsmand:

Hvem er han?

En sygeplejerske stikker en vatpind ned i et reagensglas.
Corona

Højeste smittetal

siden januar

Syv biler på række
Biler

Her er kandidaterne til Årets Bil 2022

Mette Frederiksen stiger ud af bil
Nyheder

Statministeren slettede SMS'er i minksag

prins Andrew
Kongelige

Familien dropper skandaleprinsen

Pengesedler i papkasse
Nyheder

Finder bunker af kontanter

Remee smiler
Underholdning

Tidligere assistent dømt:

Skal betale 700.000

kroner til Remee

Container hejses op
Krimi

Faldt i vandet fra færge:

Nu er lastbilen hejst op

Jacob Riisgaard
Nyheder

Indbrud hos Løvens Hule-profil

valgplakater i lygtepæle
Nyheder

Eks-borgmester får dobbeltløn:

Får 775.000 kroner ekstra

mand viser Napoleons har frem
Nyheder

Napoleons hat til salg:

Kan gå for millioner

corona
Corona

Medie: 11-årig dansk dreng døde efter smitte med coronavirus

person med snue og røde øjne
Sundhed

Løber øjnene i vand og klør næsen? Her er nogle gode råd

dronning Elizabeth
Kongelige

Dronning Elizabeth aflyser

Sarah Jessica Parker, Kristin Davis og Cynthia Nixon
TV/Streaming

HBO Max dumper sig ind i Danmark til halv pris

faximile af kontrolrapport
Nyheder

Coop-butik fik sure smiley nummer tre i træk: - Det er sort uheld

Nyheder

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

person i lufthavn
Krimi

Billigt trick:

Tyvebander hærger lufthavn

 Højbjerg Maskinfabrik i brand
Krimi

Efter voldsom brand i maskinfabrik - nu kan folk igen gå ud

 Søren Haslund-Christensen
Nyheder

Tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christensen er død

Dronning Margrethe i profil med lys hat
Kongelige

Dronningen i bilulykke:

Det var forskrækkende

gerningsmanden
Krimi

Ved du noget?

Truede med flaske

En kvinde hænger valgplakat op i en lygtepæl, hvor også Thomas Rhodens valgplakat hænger
Krimi

Valgplakater fjernet -

ambassade politianmeldt

Prins William med et alvorligt ansigt.
Kongelige

Netflix trodser

prins William

Tips kupon sammen med en lotto kupon og en fra Oddset.
Helt vildt

Blev millionær

for 144 kroner

en ung mand bliver testet i næsen
Nyheder

Vil genindføre

gratis kviktest

Prins Andrew foran en kirke han ser alvorlig ud.
Nyheder

Nu kan skandaleprinsen

ikke længere skjule sig

Færgen i morgen mørket.
Nyheder

Vild video: Her

falder lastbil af færge

Originalen i form af Julia Roberts billedet er fra filmen.
Underholdning

Hun får hovedrollen

som Pretty Woman

i Danmark

Portrætbillede af Christina Krzyrosiak Hansen. Hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Danmarks yngste

borgmester skal giftes

George Olesen med anstrengt ansigt.
Kendte

George Olesen

er død

Krimi

Brødre ankede drabsdom:

Nu skal offerets

forældre vidne

Donald Trump Jr. ved siden af sin far Donald Trump
Underholdning

Donald Trumps søn

håner skuespiller

efter skuddrab

Erik Bering med en lilje i hånden.
Nyheder

Erik Bering er død

En lottokupon
Helt vildt

Fem danskere blev

millionærer

Elon Musk kigger op mod stjerne
Nyheder

Nu er Tesla 1000 

MILLIARDER dollar

værd

En ældre mand set bagfra med en mobil ved øret
Krimi

Falske børnebørn

franarrede ældre

knap en million kroner

Allan Nielsen og Tina Lund fotograferet udenfor mens de holder om hinanden.
Kendte

Desperat efter indbrud:

Udlover dusør

Byskilt for Ishøj kommune
Nyheder

Efter stor smittestigning:

Her opfordres ALLE til test

Et SAS fly på jorden
Nyheder

Krisesnak skærer

halvanden milliard af

SAS' markedsværdi

Tina Bilsbo og lars Hjortshøj på den røde løber
Kendte

Hjælper søn med

sexscener

En politibetjent imellem en stor flok cyklister han vifter med armen
Nyheder

Tohjulede trafikanter

kommer under lup

golfspiller på banen
Helt vildt

Bizar optakt til triumf:

Sad indspærret på

toilet 

vaskemaskine fyldt med tøj
Livsstil

Ny vaskemaskine?

Her er fem gode råd

remee sidder på gulvet med sin datter
Kendte

Remee og Mathilde

afslører kønnet 

ambulance holder på vej
Krimi

29-årig mand

dør i soloulykke 

afklædt par i sengen
Sex og samliv

Du nyder sex mere

hvis du er glad

for din krop

par poserer ved filmpremiere
Kendte

Sara Bro: Har brudt

med kæresten

mette frederiksen ser skeptisk ud
Nyheder

Første gang i tre år:

Rød blok under

50 procent

bil holder i indkørsel på sti
Krimi

55-årig kvinde død

efter knivstik 

mand sidder i sofa
Kendte

Venner-stjerne er død

visakort på vej ned i terminal
Nyheder

Priserne stiger voldsomt

Alec Baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin sigtede

mod kamera 

mænd står ved bro og kigger
Nyheder

Norge: Båd røget

ud over vandfald

michael jordan smiler
Helt vildt

Michael Jordans sko:

Solgt for ni millioner

Et SAS-fly gør klar til landing
Rejser

SAS i krise

En mor med en baby
Helt vildt

Hun er mor til 21 babyer

En tåregasgranat ryger
Nyheder

Israel vil bygge over 1300 nye boliger til bosættere

En mand i hvidt jakkesæt griner og vinker
Kendte

Beckham scorer 1.3 mia. 

Sofie Linde smiler
Kendte

Sofie Linde: Der skal mere til at skræmme mig

Et isbjerg i vandet
Sport

Overfyldt fiskerjolle kæntrer ved Sisimiut - mand omkommet