Historien om AarhusKarlshamn begyndte allerede i 1871. Dengang hed det Århus Palmekærnefabrik, og trods flere navneskift undervejs har kernen i produktionen været den samme, nemlig en specialiseret produktion af vegetabilske olier og fedtstoffer.
Råvarer som sheanødder fra Vestafrika og palmeolie fra Malaysia sejles til Århus, hvor de bearbejdes i komplicerede processer på fabrikken, og ud i den anden ende kommer fedtstoffer, som for eksempel Nestlé bruger i sin chokolade.
Ifølge administrerende direktør Jørgen Balle er netop den viden og erfaring, som fabrikken i Århus har opbygget gennem mere end et århundrede, helt afgørende for, hvordan det fusionerede AarhusKarlshamn klarer sig i den pressede konkurrencesituation.
»Selvfølgelig er pris og dermed effektivitet vigtigt, men det handler også om viden. For eksempel er der meget snak om transfedtsyrer for tiden, og spørgsmålet er, hvem der hurtigst laver et produkt, som overflødiggør transfedtsyrer. Det handler om, hvem der laver de sundeste løsninger, og dér har vi 100 års viden om olieprocesser at trække på,« siger Jørgen Balle.