Administration 

Vicki Berlin: Sådan kom jeg i topform

Sundhed
Skuespilleren Vicki Berlin i træningstøj med en lille brun hund
Vickis motion indebærer også gåture med de tre hunde, Walter, Fido og Gustav. På billedet er det Fido. (Foto: Privat)

Kira Eggers har taget skuespilleren under kærlig behandling og lært hende kunsten udi den periodiske faste.

Hvis det var så nemt, at ændre livsstil og spisevaner, ville mange flere gøre det, og jeg ville sikkert ikke have et job. Men sandheden er, det kan lade sig gøre - for alle. 
Rom blev ikke drukket på en dag, spørg selv skuespiller Vicki Berlin. Det har taget noget tid, at finde ud af, hvad der fungerer for lige netop hende. Vicki har et meget varieret arbejdsliv, der byder på udfordringer både med hensyn til koordinering af motion og at få den rigtige kost. Som skuespiller, bestilles maden oftest udefra, eller man bor på hoteller, der måske ikke helt har det sundeste mad på menuen. Lange arbejdsdage og på farten hele tiden giver ikke plads til selv at lave mad. Desuden lider Vicki af lavt stofskifte. Temmelig mange odds imod sig. Jeg fristes til at sige, hvis hun kan, kan alle! 

Rolle i international film

Vicki tog kontakt til mig for at komme i sin livs form til sin rolle i den internationale spillefilmen "Triangle of Sadness", med blandt andre Woody Harrelson på rollelisten. Jeg foreslog hende periodisk faste-modellen, netop for at imødekomme de svingende arbejdstider.
 
Periodisk faste, betyder, at man spiser efter et spisevindue. Nogen spiser mellem 10 og 18, andre spiser mellem 13 og 20 og så videre. Det afhænger af ens hverdag, og hvad der passer ind. Nogle dage spiser man uden for spisevinduet, hvis det ikke lige hænger sammen med ens aktiviteter.
Vicki Berlin og Kira Eggers
Vicki Berlin med sin personlige træner Kira Eggers. Foto: Privat

Lær at sulte

Der er ikke stramme regler. Pointen er dog, at man lader kroppen få ro, så den ikke hele tiden skal arbejde med at nedbryde mad. Mange benytter et spisevindue på otte eller seks timer. Man kan også bruge periodisk faste, til at bedre acceptere sin sult. Der er intet galt i at mærke sult, men for mange føles det angstprovokerende og man bliver tvær og irritabel.
 
Ved at man bliver fortrolig med sin sult,  bliver man også mere acceptabel over for den og ser den ikke som et problembarn, men mere et tegn på, at kroppen arbejder. Personligt lader jeg ikke længere sult styre mig. Hvis jeg ved, at jeg skal spise om to timer, så er jeg sådan set ligeglad med, at jeg er lidt sulten. Sådan har periodisk faste hjulpet mig. For Vicki har fasten været altafgørende for, at hun er mentalt og fysisk i sin bedste form nogensinde, for faste har faktisk mange fordele. Når hun spiser, spiser hun nærende og mættende mad, nok til, at kroppen kan fungere optimalt. 
 
Vicki Berlin med en skål morgenmad
Vickis faste morgenmad består af 30 gr havregryn, knuste hørfrø, plantedrik, blåbær og banan samt daglige vitaminer. Foto: Privat

- Hvordan går det med optagelserne til "Triangle of Sadness?"
- Det går godt. Vi er blevet forsinket på grund af corona, men vi har fået alle studieoptagelser i kassen, så nu er det næste location i Grækenland.

- Til rollen ønskede du at komme i bedre form og hvorfor periodisk faste?
- Det er min første store film ,og derfor vil jeg gerne være i topform. Det giver mig selvtillid og energi til optagelserne.
Det er den nemmeste måde for mig at tabe mig på - og jeg har prøvet næsten alle kure og diæter. Jeg tager let på, da mit stofskifte er utrolig lavt. Periodisk faste er ret overskueligt for mig, da jeg ikke skal spise konstant og have mad med alle vegne.
I praksis fungerer det sådan, at jeg træner om morgenen. Jeg powerwalker fem kilomenter og styrketræner på udendørs-maskiner. Når jeg kommer hjem, drikker jeg en masse vand og venter med morgenmaden til klokken 13. Næste måltid og sidste måltid er klokken 18. Det fungerer fint for mig.

Vegetarisk filmproduktion

- Oplever du, det er svært på filmoptagelsen, at følge faste og din veganske livsstil?
- Jeg kan ikke følge fasten på de dage, der er optagelse. Der står jeg meget tidlig op og er først sent færdig. Så der spiser jeg normalt. Men på mine fridage faster jeg. Det veganske er nemt - det er en svensk produktion, og de er super til det veganske derovre. Jeg er heller ikke den eneste veganer på holdet. Hele produktionen er i øvrigt vegetarisk, så ingen får kød, medmindre de decideret beder om det. Det synes jeg er et fedt initiativ...

En fit og slank Vicki Berlin i sort t-shirt og grå gamacher
Vicki Berlin. Skuespiller Gift med Nikolaj Tarp Alder: 42 år Aktuel med/i: Er i gang med optagelserne til Ruben Östlunds spillefilm "Triangle of Sadness" Foto: Privat

Woody Harrelson er raw-vegan, så han fik speciallavet mad. Han er en super fed fyr og lader mig altid spise med af hans mad. Han er 58 år og også i fantastisk form. Meget inspirerende...

- Hvor vigtig er opbakning hjemmefra, når man foretager en livsstilsændring?
- Det gør det hele meget nemmere og fjerner også nogle daglige irritationer. Jeg er utrolig heldig, at jeg har 100 procent opbakning fra min mand. Jeg ved mange kæmper med det.

- Hvor tit træner du og hvad?
- Jeg træner hver dag. Jeg har en app med et træningsprogram der hedder 7 MWC, som kan laves alle steder. Det bruger jeg især på hotelværelser. Når jeg er hjemme powerwalker jeg og bruger de udendørs træningspladser, der er overalt i København. Det er gratis træning, frisk luft og meget corona-venligt - what’s not to like?

Faste er ikke for alle

- Hvad var dit mål før du gik i gang med faste og har du opnået det?
- Mit mål var 10 kg. Det har jeg nået for langt tid siden og har mest brugt fasten til at holde vægten - men nu skal jeg snart afsted på optagelser, så napper jeg lige et par kilo mere, så jeg har lidt af en buffer. Og det er lykkes. Jeg har aldrig været i bedre form.

- Synes du, periodisk faste er anbefalelsesværdigt for andre eller er der ulemper man skal være opmærksom på, der ikke passer til alle?
- Det er ikke for alle. Folk, der står tidlig op og skal på arbejde, bliver nok for sultne og kommer til at mangle energi. Men jeg synes det er top-effektivt. Hvis man gerne vil smide de dumme kilo, synes jeg, man skal give det et skud.

- Bliver du aldrig sulten? 
- Jo, til tider. Men jeg har ikke så stort et problem med at være sulten - det bliver som en udfordring for mig og når jeg kan modstå, så er det som at vinde små kampe. Og så drikker jeg vand og te, når det er værst, man kan sagtens føle sult, når man egentlig er tørstig.

Facts om periodisk faste

Tænk på det som en ny livsstil, som din krop først skal vænne sig til. I begyndelsen er det normalt at opleve manglende energi, ekstrem sult og endda svimmelhed. Fordelene mærker man først efter et par uger. Så vær tålmodig, og baser ikke din oplevelse ud fra, hvordan du har det i starten. Overtid vil produktionen af hormonet ghrelin også kaldet sult-hormonet, der påvirker din følelse af sult og træthed falde, hvilket gør dig mindre sulten og mere energisk.
 
Periodisk faste dikterer ikke hvad du skal spise, men hvornår du spiser det 
Uden for spisevindue, kan alt indtages, som ikke indeholder kalorier og som er flydende 
Man kan benytte sig af PF dagligt eller nogle dage om ugen 
Den mest populære metode, hedder 16/8 hvilket betyder man faster i 16 timer og spiser i otte. Min personlige favorit.

Under faste, regulerer kroppen hormoner for at gøre kropsfedt mere tilgængeligt for kroppen at bruge som energi.

PF hjælper til, at regulere blodsukkeret 
Forbrændingen stiger ved PF
PF er et godt værktøj til vægttab - især hvis man formår at bruge metoden til vedligeholdelse efterfølgende, da man bedre kan regulere at spise færre kalorier 
PF fungerer virker meget individuelt og for nogen slet ikke.
For mere om PF: "Gør mindre end du plejer", af Nickolai Damgaard  

 

 

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

Det omtalte monument
Krimi

Hærværk på russisk

krigsmonument 

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine

En stor gylden bil
Biler

Bentleys vanvittige indtjening

Krimi

Billund Lufthavn genåbnet

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner