Charterturister og frikadelledanskere vil have dansk mad under palmerne.
Rugbrød, spegepølse og leverpostej er fast inventar i hver femte ferietaske. Det viser en ny undersøgelse, Startour har foretaget blandt rejsende til det græske ferieparadis Kreta.
I år pakker 160.000 danskere tasken til en Kretaferie, og det betyder at omkring 32.000 leverpostejer skal med på solskinsferie. Startours direktør har et bud på danskernes rugbrødslyst i solen.
»Flere danskere har ferielejlighed på Kreta, og det kan være en forklaring. Det er også vigtigt for mange børnefamilier at have dansk mad med, da børn godt kan blive trætte af det kulinariske,« forklarer Stig Elling, direktør i Startour. Han medbringer også selv dansk mad, hvis han er på ferie i en lejlighed.
Giver tryghed
Resultatet af undersøgelsen overrasker den kendte tv-kok Morten Nielsen. Han mener, det er helt åndssvagt at medbringe mad hjemmefra.
»Det overrasker mig virkelig, at der er så mange, der ikke har lyst til at opleve en fremmed kultur. Halvdelen af det at rejse er jo at opleve kulturen og maden,« siger kokken, der ikke kunne drømme om at medbringe mad til ferien.
Men dansk mad kan også være med til at gøre en fremmed rejsedestination mere hjemlig.
»Mad giver tryghed. Det stammer helt tilbage fra man er baby og får mad fra mors bryst. Hvis man er et fremmed sted, kan en rugbrødsmad gøre rejsen mere tryg,« siger kokken Morten Skaerved, der er kendt fra livsstilsprogrammet De Fantastiske Fem.
Savnet rugbrød
I Kastrup Lufthavn har Gitte Larsen, Rikki Linders og deres to børn netop sat tænderne i frikadeller, æggemad, bacon, pølser og leverpostejsmadder.
Familien er landet i lufthavnen efter tre måneders jordomrejse og er blevet mødt af bedsteforældre og traditionel dansk mad.
»Vi har godt nok savnet rugbrødet, men frikadellerne har vi selv lavet undervejs,« siger Gitte Larsen.
Familien har ikke medbragt rugbrød, da de godt kan lide ris og nudler, men i USA fristede den velkendte McDonalds.
53-årige Lis Dollerup har til gengæld medbragt dansk rugbrød til sin rejse. Hun står ved check-in i Kastrup Lufthavn og to store pakker mørkt brød er lunt placeret i kufferten.
Lis Dollerup skal til Argentina i en måned - og rugbrøddet er et must.
»Jeg kan simpelthen ikke undvære rugbrød. Smagen er uundværlig,« siger hun.
Denne gang har Lis besindet sig, for hun har tidligere medbragt op til fire pakker mørkt brød. Også på korte ferier.