95 procent af danskerne har ifølge en nyere undersøgelse for Landbrug og Fødevarer ændret eller er villige til at ændre adfærd af hensyn til klima, miljø eller bæredygtighed.
På den anden side, så er det ikke nødvendigvis de grønne måltider tilberedt fra bunden, som danskerne altid prioriterer. Ifølge tal fra Danmarks Statistik har danskerne siden 2008 hævet deres årlige forbrug af færdigretter med 1.660 procent fra en flad halvtredser til 880 kroner, og det er ofte de mange færdigretter i frostafdelingen, pizzaer og hurtige mikroovnsretter, som frister.
Vegetarer og veganere på banen
Danskernes ønske om grøn omstilling og en forkærlighed for convenience er dog langt fra uforenelige. Faktisk hænger de ifølge generalsekretær for Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl, rigtig godt sammen:
– Selv om langt de fleste gerne vil lave gode sunde måltider fra bunden, så kommer der nogle gange en travl hverdag i vejen. Vi kan sagtens se convenience og færdigretter er et led i omstillingen til den bredere udbredelse af en plantekost. 58 procent af danskerne ønsker allerede at spise mindre kød og hvis det bliver gjort let og tilgængeligt, så kan vi hurtigere omstille os.
Line Krogh Ellesgaard, marketing manager hos EASIS (en af de ledende danske fødevarevirksomheder indenfor produkter uden tilsat sukker) siger: – Vi mener, at det er arbejdet værd at satse på grønne alternativer – også indenfor de kategorier vi arbejder med, nemlig produkter uden tilsat sukker. Vores mission er at give forbrugerne mulighed for at vælge sukkeret fra i alle situationer, også når man ønsker at leve vegansk. Og det giver vores nye Simply-serie mulighed for. Serien omfatter både middagsretter, morgenmad, mellemmåltider og snacks.
I øvrigt viser tal fra Landbrug & Fødevarer, at vi bruger mindre og mindre tid i køkkenet. I 2015 brugte 26% under et kvarter på madlavning. I 2018 var det tal steget til 32%, og L&F mener, at det er en trend, som kun går én vej: Mindre tid i køkkenet.