Roastbeefen skal da gemmes. Og lidt af laksen. Og hvad med rejesalaten, skal vi ikke have den i morgen igen?
Når gæsterne har forladt jule- og nytårsbordene sætter værterne alt for ofte den overskydende mad tilbage i køleskabet. Og det kan føre til ubehagelige forgiftninger og maveonder, når vi næste dag finder sagerne frem igen:
»Vi er slemme til at sætte madvarer i køleskabet, selvom de har stået en hel eftermiddag på frokostbordet,« siger husholdnings- og ernæringsøkonom Inge Norus, der i en årrække har vejledt danskerne via Forbrugerstyrelsen og nu bestyrer flere brevkasser om ernæring.
»Jeg oplever tit, at folk spørger, om de kan sætte noget daggammelt mad tilbage i køleskabet. Og jeg siger hver gang, at hvis det har været ude på middagsbordet, så kan det ikke bruges igen. Man må bare anrette tallerkenerne i køkkenet, hvis man gerne vil gemme resterne,« siger Inge Norus og peger især på gravad laks, roastbeef, rejesalat og alt med mayonnaise.
Hun mener, at forklaringen skal findes i alt det arbejde, vi har lagt i tilberede maden:
»Så tænker man: ’Nej, jeg skal lige have lidt mere ud af det’.«
Men vi begår ikke kun fejl, når vi sætter daggammelt mad tilbage i køkkenet. En anden ernæringsekspert, Christine Melsted Jørgensen, peger på, at danske køleskabe nogle gange er overfyldte med madrester efter nytåret, og at de derfor har svært ved at holde temperaturen på fem grader.