Vi skal lære at sige nej
Om det så er en chokoladeskildpadde eller en spændende opgave på jobbet kan vi simpelthen ikke sige nej. Vi lever nemlig stadig efter underskudsnormer.

Får du et godt tilbud, for eksempel en gratis tur til London, en attraktiv ordre eller en kasse chokoladeskildpadder, siger du næppe nej tak. Hvem ved, om du nogensinde får et sådant tilbud igen?

Verden er fuld af tilbud

Man siger sjældent nej, selv om man burde, ikke har tid og allerede har været i London 10 gange. Man siger ikke nej, selvom ordrebogen er fuld, omsætningen i hus, og der ikke burde spises flere chokoladeskildpadder. Gode tilbud siger man nemlig ikke nej til, heller ikke selvom verden er fuld af gode tilbud. Konstant lader vi os derfor forføre til endnu en kage og endnu en mulighed.
Vi lever i dag i et overflodssamfund, men opfører os, som om vi levede i en knaphedskultur, hvor man ikke tør sige nej af angst for sult eller aldrig at få chancen igen.
Penge, muligheder, oplevelser og udfordringer er ikke længere mangelvarer for de fleste, og det giver ingen mening at leve, som om det var. For det er muligt, at man kan spare 50 kroner ved at gå i Lidl frem for til slagteren, men hvis man så til gengæld skal bruge 30 minutter på parkering og lange køer, hvad nytter det så at spare 50 kroner, når man mangler tid til sine børn?

Begrænsningens kunst

Når der praktiseres underskudsnormer i et overflodssamfund, flytter fokus sig mod andre uundgåelige begrænsninger.
For ja, der er stadig kun 24 timer i døgnet. Kvinder bliver lettest gravide, før de er 35 år. Vi bør max indtage 2.500 kalorier om dagen. En krone kan kun bruges en gang. Og vores børn er kun to år i de 365 dage, som et år nu engang varer.
Begrænsninger, som vi ikke vil acceptere, fordi vi vil det hele og helst på den halve tid, og som vi endnu ikke har lært at forholde os til, da disse begrænsninger ikke var lige så relevante i et knaphedssamfund, hvor tid ikke var en mangelvare, stress et ukendt begreb og overflod kun for de færreste.

Kulturelle forandringer

Men sådan er det ikke i dag. Så på trods af, at de fleste har mulighed for at spise sig mætte otte gange om dagen, har flere mulige gøremål end døgnets blot 24 timer kan rumme, projekter og udfordringer, man ikke kan lade passere og flere fjernsynskanaler, end man har tid at se, hamstres der af livets mangfoldige tagselvbord med overspisning, stress, normløshed og utilfredshed til følge. Problemer, som ikke kun er en konsekvens af et moderne overflodssamfund, men i lige så høj grad en konsekvens af, at vi lever ud fra underskudsnormer frem for overskudsnormer.
Kulturelle forandringer tager som bekendt tid, ofte lang tid, og det gælder åbenbart også folks evne til at omstille deres handlinger fra et knaphedsamfund med underskudsnormer til et overflodssamfund, hvor man skal vælge, skal prioritere, skal turde at sætte et punktum og ikke mindst skal magte evnen til at sige nej.