Vi sætter penge i banken som aldrig før
Alene i den seneste måned er danskernes opsparing steget med 4,5 milliarder kroner, viser en analyse.

Danskerne viser mådehold, mens den finansielle krise raser i Europa. Vores indlån sætter således igen ny rekord, viser en analyse fra Nykredit.

Alene den seneste måned er opsparingen øget med 4,5 milliarder kroner, så det samlede private indlån i bankerne nu er på hele 818 milliarder kroner. Tallet svarer til halvdelen af Danmarks bruttonationalprodukt.

De 4,5 milliarder kroner er stort set alle sat ind på almindelige kontoer frem for på deciderede opsparingskontoer, hvor midlerne er bundet, men renten langt højere, og det undrer Nykredits afdelingsdirektør Sune Worm Mortensen.

- Over tid ser vi, at indlån stort set aldrig falder, og man snyder sig selv for betydelige renteindtægter ved ikke at binde sit indlån, siger Sune Worm Mortensen i en kommentar.

- Paradokset er, at indlånene vokser. Bufferen bliver dermed permanent, og derfor kan man lige så godt binde pengene. Og binder man bare 50 procent, så er der 160 millioner kroner ekstra til danskerne i rente hver måned, siger han.

Ifølge Sune Worm Mortensen skyldes danskernes øgede opsparingslyst den internationale krise.

- Der er ingen tvivl om, at en forstærket krisebevidsthed betyder, at flere lægger til side for at have en økonomisk buffer.

- Og netop i juni så vi, at usikkerheden om både græsk og spansk økonomi og dermed om hele Europa blussede op igen, siger Sune Worm Mortensen.

/ritzau/