Vi overvåger mere end briterne
Et af problemerne med tv-overvågning er, at borgerne får det indtryk, at livet er farligere, end det er, siger forsker. Foto: AFP / Scanpix
Danskerne har nu flere overvågningskameraer per indbyggere end briterne, der er kendt for at være et gennemfotograferet folkefærd.

Målt per indbygger har Danmark endnu flere overvågningskameraer end de har i England - som ellers er kendt for at være et af de mest overvågede samfund i Europa.

Det skriver Politiken.

Herhjemme er vi altså godt med og har nu et overvågningskamera for hver 15 indbyggere.

I alt 350.000 kameraer har vi, lyder skønnet fra sikkerhedsbranchen baseret på importørernes indberetninger til branchen.

Det er både det offentlige og privatpersoner, som i stigende grad bruger for at beskytte sig imod kriminalitet.

"Det vil måske komme bag på nogen: Men vores holdning er, at vi skal være forsigtige med at lade stadig flere områder tv-overvåge. Når der hvert år bliver sat 50.000 nye kameraer op, og private personer hverken behøver at søge tilladelse hos politiet eller Datatilsynet, er der grund til at standse op," siger Kasper Skov-Mikkelsen, direktør i SikkerhedsBranchen og repræsenterer i udbyderne af tv-overvågning til Politiken.

Den store stigning i antallet af kameraer hænger sammen med, at det siden 2004 er blevet både lettere og billigere at overvåge med tv-kamera.

Samtidig har regeringen lempet loven flere gange, hvilket har gjort det lettere for private virksomheder, boligselskaber og offentlige myndigheder at få tilladelse til at overvåge deres områder.

Peter Lauritsen, lektor på Institut for Informations- og Medievidenskab ved Aarhus Universitet, hvor han forsker i overvågning, er overrasket over det høje antal kameraer.

Et af problemerne med tv-overvågning er, at borgerne får det indtryk, at livet er farligere, end det er.

"I nogle tilfælde kan man argumentere for, at overvågning ligefrem fremmer utrygheden. Det betyder, at nogle mennesker mister realitetssansen og bliver bange for at gå ned ad Strøget," siger Peter Lauritsen til Politiken.