Vi mangler selvdisciplin
Nytårsforsæt ? Velfærdssamfundet beskytter os mod kulde, smerte og ubehag af enhver slags. Vi har vænnet os til, at alting er nemt. Derfor er det så svært for os at overholde vores nytårsforsætter – vi har simpelthen alt for lidt selvdisciplin

Det er nu, nytårsforsætterne skal realiseres. Nu, viljestyrken skal afprøves. Mon man har rygrad nok til at blive ved, sige nej og stå op til tiden? Eller ender det igen med, at det blev ved tanken, og man allerede ti timer efter det nye års begyndelse har udskudt forsættet endnu et år? Kun en idiot starter ud med en løbetur nytårsmorgen, det kan man da ikke forlange!

Intet m gre ondt

Nytårsforsæt har det med at handle om noget, som er svært opnåeligt, noget, der kræver en indsats. Det, der kræver viljestyrke, udholdenhed, afholdenhed og evnen til at holde ud og blive ved på trods af store fristelser, dårlige vejrforhold, opofrelse, kedsomhed eller andre udfordringer. Rygestop, næstekærlighed, mindre stress, overholde deadlines, spare op, holde orden, eller lade være med dit eller dat er klassikere i kategorien nytårsforsæt. Nytårsforsæt er som oftest af det gode. Nytårsforsæt giver mulighed for en ny begyndelse. Mulighed for at ændre ved det, der kan gøres bedre. Men nytårsforsæt er svære at realisere, og det bliver næppe lettere i år end i fjor, for generelt set er vi moderne mennesker rigtig dårlige til at holde ud og blive ved på trods. Nogen har åbenbart bildt os ind, at det hele helst skal være let, sjovt og ganske smertefrit. I velfærdssamfundet går meget jo ganske udmærket uden at holde ud, blive ved eller vise rygrad. Man kan sagtens få sin eksamen, selvom man pjækker, opfører sig utilstedeligt og aldrig fik lært at sætte kommaer. Ryger man på trods af lægers råd, får man stadig god behandling. Mødetider overholdes sjældent, der ventes ofte fem, ti eller tyve minutter, fordi vedkommende ikke gad stå op til tiden. Fridage kaldes uden samvittighedskvaler for sygedage. Regner det, kan man altid tage bussen eller overtrække til en taxi. Modvind er ubelejligt, råkoldt og noget, der skal undgås. Børn skal naturligvis have den bedste barndom, og derfor skal de helst frisættes fra al modstand og ubehag lige fra opvask, socialt ansvar til transport af egen krop, kedsomhed og behovsudsættelse.

Selvdisciplin og succes

Det er derfor svært at nå toppen, målet eller succesen – svært at holde de seriøse nytårsforsæt. Men ikke desto mindre smager suppen jo bedre efter en lang gåtur i januarvinden end efter en halvlummer dag foran fjerneren. Det er sjovere at køre på ski ned, hvis man går op. Og stuen synes lysere og mere gæstfri, hvis der er rent og pænt. Nøjagtig som armene er svære at få ned, når badevægten viser det ønskede tal, og ellevetallet er velfortjent. Selvdisciplin rummer ofte nøglen til succes, og selvdisciplin bliver der ikke mindre behov for i det nye år.Sidder nu og overvejer, om mit nytårsforsæt skal være en obligatorisk daglig gåtur inden midnat, totalt alkoholforbud eller ingen chokolade for at forbedre hoftemålene. Hvorfor gjorde jeg det ikke sidste år, eller året før eller året før igen? Hermed en ny chance, gider jeg skrive samme slutning næste år?