Man kan se det på dem, fra de er helt små. De går direkte efter chokoladestriben, når regnbueisen bliver serveret til børnefødselsdagen. Sidenhen bliver det konsekvent chokolademilkshakes i stedet for jordbærvarianten og chokoladekage i stedet for drømmekage.
Nu har videnskaben afsløret, hvorfor verden kan deles op i mennesker, der har ustyrlig trang til chokolade, og dem, der ikke har. Chokolademenneskene har nemlig en genetik og et stofskifte, der er programmeret til at elske chokolade, konkluderer schweiziske og britiske forskere.
Ved hjælp af blod- og urinprøver af chokoladeelskere og deres modsætninger så de, at folk med særlig trang til chokolade generelt har et stofskifte, som producerer mindre dårlig kolesterol i blodet, mere af et nyttigt protein, albumin, mens de også har en anden tarmflora end chokoladefornægterne.
Får hurtig kvalme
Det vil sige, at chokoladeelskernes krop er programmeret til at kunne tåle chokolade godt og derfor foretrække den, mener forskerne, hvis studie ikke så overraskende er sponseret af fødevaregiganten Nestlé.
Men den er sikkert god nok, mener ernæringsforsker Arne Astrup fra Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet. Der bliver i hvert fald forsket intensivt i, hvordan vores individuelle genprofil giver os trang til helt forskellige ting – og hvordan den gør, at vi kan tåle meget forskellige ting.
»Gener har bestemt indvirkning på, hvilken kost vi foretrækker. Man har lavet forsøg med at give folk sukkerknalder. Nogle af forsøgspersonerne oplever en stærk sødme, mens andre ikke gør. Det har noget at gøre med, hvordan smagløgene genetisk er bestemt. De, som opfatter meget sødme, er typisk heller ikke dem med en sød tand, simpelthen fordi de får for meget hurtigere,« siger han. Han påpeger dog, at kroppen kan tage fejl af, hvad den bedst kan tåle. Ellers ville der nok ikke være så stort et fedmeproblem.
Mørk chokolade er godt for dig
Mørk chokolade indeholder antioxidanter, der også findes i rødvin, frugt, grønt og i te.
Antioxidanterne er sandsynligvis aldersforebyggende og modvirker hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft.