Vi er på randen af ragnarok
Verdens førende tænkere er dybt bekymrede over sikkerhedssituationen i verden. Hvis ikke de rette beslutninger bliver truffet nu, så kan det hele meget snart være forbi

Vi er på randen af ragnarok. Verden er gået ind i den farligste periode, siden atombomben lagde Hiroshima øde. Det mener de af verdens førende videnskabsmænd, der bestyrer det symbolske dommedagsur.

»Vi står på randen af en ny atom-tid. Nordkorea og Irans atomprogram, Rusland og USA’s affyringsklare atomraketter og klimaændringerne gør, at verden ikke har været stillet overfor alvorligere beslutninger, siden bomberne faldt i Hiroshima og Nagasaki,« udtaler komiteen bag.

Folk som Albert Einstein og Rober Oppenheimer har styret urets visere og i dag består komiteen af 18 nobelprismodtagere. Med andre ord er verdens fremmeste tænkere, så bekymrede over sikkerhedssituationen i verden, at de nu har skubbet viserne frem til fem minutter i dommedag.

De sikkerhedseksperter, som Nyhedsavisen har talt med, er enige i, at verden netop nu befinder sig i en uhyre skrøbelig fase.

»Der er ingen fare for at nogle trykker på knappen, når et land først har fået atomvåben. Men indtil for eksempel Iran har udviklet egentlig atomvåben, så er situationen meget usikker,« siger Ali Alfoneh, der er ekspert i atomsituationen i Mellemøsten.

Men viserne rykker ikke kun på grund af atomtruslen. Også terrorismen og klimaændringerne indgår i trusselsvurderingen.

Uret blev skabt efter 2. Verdenskrig af fysikerne på Manhatten Project, der udviklede atombomben, for at »bevare verden ved at skræmme menneskeheden til rationalitet«.

Den tråd tog videnskabsmanden Stephen Hawking op, da viserne blev skubbet frem.

»Som medlemmer af verdensbefolkningen er det vores pligt at advare om den unødvendige risiko, vi lever under hver dag og de virkninger, vi forudser, hvis regeringer og samfund ikke sørger for at udrydde atomvåben og forhindre yderligere klimatiske ændringer,« sagde han.