Vi er bekymrede over de andres druk
Mange danskere mener, at vi får indtaget lige rigeligt alkohol herhjemme. Langt færre går ind for indgreb.

En betragtelig del af befolkningen - 40 procent - mener, at danskerne drikker for meget i hverdagen.

Trods bekymringen går langt færre - 20 procent - ind for indgreb fra politikerne, for eksempel i form af højere afgifter eller krav om faremærkning på flaskerne ligesom på tobaksemballage, viser en Megafonmåling lavet for Politiken og TV 2.

- Tallene illustrerer, at vi er så viklede ind i alkoholkulturen, at vi synes, at vores eget forbrug er okay, og det skal ingen pille ved - vi bekymrer os kun for de andres, siger centerleder på Alkoholbehandlingen i Odense, Anette Søgaard Nielsen til Politiken.

Sidste år kom Verdenssundhedsorganisationen WHO med en handlingsplan, hvor der blev slået alarm over det høje alkoholforbrug i Europa. Ikke mindst i Danmark, hvor forbruget gennem 30 år konstant har været et af de højeste.

Hver af os drikker, hvad der svarer til mere end tre flasker vodka - hver eneste måned, skriver Politiken.

Det høje forbrug bæres ikke mindst af de knap 600.000 danskere, der ikke er alkoholikere, men som bare har et såkaldt "skadeligt forbrug", som Sundhedsstyrelsen kalder det.

Livsstilsekspert Henrik Byager kalder danskerne "funktionelle småalkoholikere".

- Vi passer vores arbejde, er gode forældre, alting spiller, og så kan vi bestemt ikke se, at der skulle være noget galt i at drikke rødvin, når vi kommer hjem efter en krævende dag på arbejdet, siger han til Politiken.

Specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kit Broholm mener, at vi alt for ofte mødes af et "drikkepres":

- Der er en forventning om, at alkohol indgår i næsten alle sociale sammenhænge, og det kommer til at fungere som noget, man skal tage aktivt afstand fra. Men det føles ofte uhøfligt ved en middag at sige nej tak, siger Kit Broholm til Politiken.

/ritzau/