Coronakrisen har ikke mindsket danskernes forbrug af vin - tværtimod. Nedlukningen af landet har sat skub i salget af vin online. Når danskerne ikke har haft mulighed for at indtage de lokale vandhuller, vinbarer og restauranter, har de i stigende grad taget sagen i egen hånd, og udvidet vinkælderen, hvor de har hevet flere og dyrere vine hjem, end i 2019.
Hos Danmarks største online vinhandler, Philipson Wine, er vinsalget gået frem, og med et årsresultat på 17.5 millioner i 2020 mod 13.5 millioner i 2019. Det er en stigning på resultatet med 30%.
Og særligt rosévin har oplevet stor stigning, og det forventes at vokse yderligere i 2021.
At salget af rosévin er steget kan der være mange grunde til. Vejret er en oplagt faktor. Jo bedre vejr det er, jo mere rosévin bliver der drukket.
Mænd er med på vognen
Flere danske mænd har fået øjnene op for rosévin, som før i tiden ofte var forbeholdt kvinder. Hertil ser vi også at mænd generelt køber dyrere rosévine end kvinder.
En anden grund til at rosévinen er steget i popularitet er, at kvaliteten af de rosévine der er tilgængelige i Danmark er blevet meget bedre de seneste år. Især er de sydfranske rosévine med den såkaldte løgskals-farve gode. Som fingerpeg kan man sige, at jo lysere en rosévin er, jo friskere og tørrere er den. En oversøisk mørk rosévin er næsten med garanti på den sødere side, hvilket også mange selvfølgelig holder af - smag og behag.
Mest rosévin i Storkøbehavn
Region Hovedstaden indtager en klar førsteplads, når det gælder køb af rosévin. Her drikker man 61% af den rosévin der sælges i Danmark, mens Nordjylland omvendt kun står for 9%. Det er en over en femtedel mindre end i København.
Rosévin er dog ikke noget for sønderjyderne og fynboerne. De har nemlig købt halvt så mange flasker som danskerne i Region Sjælland og Nordjylland. Når det er sagt, så er ambitionerne høje. Vi vil uddanne alle danskere til at værdsætte kvalitets rose, ikke kun de flotte etiketter, men på kvaliteten af indholdet, der tilmed er produceret bæredygtigt.
På Danmarkskortet kan du se, hvor stor en andel af rosévinen din region har købt i 2020.
Hvad er rosévin?
Selvom mange tror det, så er rosévin faktisk ikke en blandingsvin bestående af rød- og hvidvin. Den laves traditionelt på de samme druer som rødvin, hvor druerne gæres sammen med skindet i 2-24 timer. Herefter fjernes drueskindet og vinen gærer videre. Det er denne gæringsmetode, som giver vinen sin karakteristiske lyserøde farve.
Rosé er også et sikkert valg, når det kommer til at vælge vin til sommermaden. Rosévin er kendt for sin friskhed og smag og parrer godt med næsten alt. For eksempel går den godt til krydret mad, sushi, salater, grillet kød, steg og fyldige saucer. Den er med andre ord perfekt til en grillaften.