Vetolande får skylden for Annans opsigelse
Annan trak sig, fordi Rusland og Kina holder hånden over styret i Syrien, lyder det fra Tyskland og USA.

Rusland og Kina er skyld i, at Kofi Annan trækker sig fra jobbet med at skabe fred i Syrien. Det mener både den tyske og den amerikanske regering.

Kofi Annan nævnte blandt andet uenighed i FN's Sikkerhedsråd som en af årsagerne til, at han ved udgangen af august forlader jobbet som fællesudsending i Syrien for FN og Den Arabiske Liga.

Rusland og Kina har tre gange nedlagt veto i FN's Sikkerhedsråd mod forslag om at indføre sanktioner mod styret i Syrien og præsident Bashar al-Assad.

- En del af forklaringen på Kofi Annans beslutning er tydeligvis den fastlåste situation i FN's Sikkerhedsråd, siger Tysklands udenrigsminister, Guide Westerwelle.

- Det er på høje tid, at Rusland og Kina holder op med at dække over Assad, lyder det i en udtalelse fra Berlin.

Den amerikanske regering er enig med Westerwelle, ifølge en udtalelse fra Det Hvide Hus.

- Annans tilbagetræden fremhæver Rusland og Kinas mangel på støtte til meningsfulde resolutioner mod Assad i Sikkerhedsrådet, siger præsident Barack Obamas talsmand Jim Carney.

Han betegner de to landes vetoer som"dybt beklagelige" og siger, at Rusland og Kina har valgt den forkerte side i konflikten og dermed svigtet det syriske folk.

Kofi Annan forventer, at hans fredsplan fortsætter, selv om han nu trækker sig. Han mener dog, at hans efterfølger må forsøge en ny tilgang for at få løst krisen i landet.

Fredsplanen skulle være begyndt med en våbenhvile, der trådte i kraft 12. april, men den har begge parter i striden ladet hånt om. FN har haft 300 ubevæbnede observatører udstationeret i Syrien, men deres arbejdsvilkår er nu så farlige, at missionen nedtrappes.

/ritzau/AFP