Vestas fyrer medarbejdere på fabrik i USA
Et svagt marked tvinger Vestas til afskedigelser på vindmølleproducentens tårnfabrik i Colorado.

Verdens største producent af vindmøller, Vestas, vil på grund af svage markedsforhold afskedige omkring hver femte medarbejder på sin tårnfabrik i den amerikanske delstat Colorado. Omkring 90 ansatte bliver ramt af nedskæringerne.

Vestas forklarer fyringerne med usikkerheden omkring en forlængelse af den særlige skatterabat for vedvarende energi, der udløber ved udgangen af 2012. Uvisheden om, hvorvidt ordningen bliver forlænget, har dæmpet indgangen af ordrer for vindmøller.

Skattefradraget for vindmølleindustrien er et af stridspunkterne i præsidentvalgkampen. Præsident Barack Obama ønsker at forlænge den såkaldte Production Tax Credit, mens hans modstander, republikaneren Mitt Romney, vil afskaffe den.

Vestas har i øjeblikket 450 medarbejdere på tårnfabrikken i Pueblo i Colorado. Totalt beskæftiger selskabet 1700 på sine fire fabrikker i Rocky Mountain-staten.

- Som svar på markedsnedgangen og i henhold til dets forretningsomfang har Vestas America i Pueblo, Colorado, i dag tilpasset sit produktionsmandskab, skriver selskabet ifølge The Denver Post.

Afskedigelserne modsvarer tre procent af selskabets totale medarbejderstab i USA og Canada på 3000.

- Det er skuffende. Vestas har været et godt selskab og samarbejdet med lokalsamfundet, siger Jack Rink, direktør for Pueblo Economic Development Corp.

Det nordamerikanske marked for vindmøller har været stærkt i 2012, men hvis skatteordningen ikke forlænges, kan det få interessen for at investere i vindmøller til at kollapse.

Konsulentfirmaet IHS Emerging Energy forudser, at uden ordningen vil efterspørgslen i 2013 rasle ned med 90 procent sammenlignet med den installerede vindmøllekapacitet i år.

- Usikkerheden om hvorvidt Kongressen vil forlænge Production Tax Credit-ordningen har ført til en generel afmatning for producenter af vindmøller og projektudviklere over hele USA, skriver Vestas i meddelelsen.

Den amerikanske vindmøllesektor beskæftiger omkring 75.000 personer. Ifølge brancheforeningen AWEA kan 37.000 job gå tabt, hvis skatteordningen ikke bliver udvidet til også at gælde for 2013.

/ritzau/

via Listen To News