Vestas får pusterum af sine banker
Vestas har underskud i første halvår, men aktien stiger, efter bankerne har sagt ja til aftale.

Vindmølleproducenten Vestas lever i øjeblikket ikke op til de forpligtelser, selskabet har over for sine banker, de såkaldte finansielle covenants. Og underskuddet i første halvår er på 170 millioner euro eller cirka 1,3 milliarder kroner.

Men Vestas har nu indgået en aftale med bankerne, der betyder, at bankerne ikke, som det ellers var planen, vil undersøge, om Vestas overholder betingelserne i forbindelse med det halvårsregnskab, der skal offentliggøres i sin helhed 22. august.

Det vækker tilsyneladende begejstring blandt investorerne, der, umiddelbart efter at meddelelsen havde nået de finansielle markeder, sendte aktien op over kurs 29, næsten 15 procent højere end lukkekursen mandag.

Selvom første halvår af 2012 har givet underskud, så viser de foreløbige regnskabstal, som Vestas har sendt ud tirsdag eftermiddag, at det går fremad for vindmølleproducenten. Det er i hvert fald gået bedre i andet kvartal, end det gjorde i første kvartal.

Virksomhedens omsætning voksede med 46 procent til cirka 12 milliarder kroner i andet kvartal fra første kvartals 8,2 milliarder. Og driftsresultatet steg til 18 milliarder kroner fra et underskud på 245 milliarder kroner i første kvartal.

Bankerne har tilladt Vestas at trække ekstra beløb for at sikre driften på "sædvanlige vilkår". Årsagen til Vestas' vanskelige situation er nemlig især alt for store omkostninger tidligere på året.

Vestas regner derfor med, at det kun er et midlertidigt problem, at selskabet ikke lever op til sine forpligtelser over for sine kreditorer.

- I lyset af de positive resultater i andet kvartal af 2012 og den store beholdning af faste og ubetingede ordrer regner Vestas med at kunne leve op til de forpligtelser, selskabet har over for sine bankforbindelser i nær fremtid, skriver Vestas i en fondsbørsmeddelelse.

/ritzau/