- Ungarn har problemer med akademisk frihed, pressefrihed og måden, domstolene fungerer på.
Sådan sagde den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, inden hun onsdag gik på talerstolen til en proeuropæisk march i Ungarns hovedstad, Budapest.
Ifølge hende, resten af EU-Kommissionen og EU-Parlamentet udgør en række reformer direkte brud på de løfter, man afgiver, når man bliver medlem af unionen.
Ved det seneste ungarske valg i 2018 vandt premierminister Victor Orbáns nationalkonservative parti, Fidesz, to tredjedele af sæderne i parlamentet og kan dermed fortsætte med at lave kontroversielle reformer.
Det er ifølge Vestager "afgørende" at yde et bidrag til landets liberale opposition, der bekæmper reformerne, og EU-kritik, "der ikke har rod i sandheden".
Truslen mod "akademisk frihed" udgøres af en lov, der blev indført i foråret 2017, og som gør det muligt for den ungarske stat at lukke uddannelsesinstitutioner, der årligt modtager mere end 24.000 euro fra oversøiske investorer.
Loven truer dermed med at lukke det liberale Centraleuropæiske Universitet (CEU) i Budapest, da det modtager støtte fra blandt andre George Soros - en ungarsk-amerikansk milliardær.
Vestager besøgte derfor først CEU sammen med EU-Parlamentets liberale gruppe, Alde.
- Vi er taknemmelige for støtten, sagde CEU's rektor, Michael Ignatieff, i en pressemeddelelse efter besøget.
- Jeg håber, at de vil prioritere de her vigtige sager - akademisk frihed og CEU's ret til at blive i Ungarn - op til de kommende EU-valg, siger rektoren.
Herefter var Vestager med til landets proeuropæiske parti Momentums fejring af Ungarns indlemmelse i EU 1. maj 2004 - for 15 år siden.
- Momentums medlemmer er aktive i deres kampagne over hele landet - men har meget vanskelige vilkår for at få mediesynlighed, sagde hun, inden hun gik på talerstolen på Frihedspladsen i hjertet af Budapest.
Den internationale organisation Reporters Without Borders overvåger pressefriheden i 180 lande og mener, at pressefriheden i Ungarn er truet.
Organisationen peger på, at der i 2018 blev oprettet et konsortium af omkring 500 privatejede medier, der alle støtter Victor Orbán og Fidesz, blandt andet næsten samtlige regionale dagblade i landet.
Det gør det næsten umuligt at få en balanceret politisk dækning i landet, lyder kritikken.
Fidesz har meldt ud, at konsortiet er "strategisk vigtigt for offentlighedens interesser" ifølge Reporters Without Borders.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.