Vestager hænges op på gamle dagpengecitater
Ifølge Enhedslisten har Margrethe Vestager skiftet holdning med hensyn til at lempe dagpengestramninger.

Mens De Radikale står stejlt på, at dagpengestramningerne skal gennemføres uden yderligere opblødninger, argumenterede partiet i 2010 for hensyn til, hvor mange ledige der ville være. Det skriver Politiken.

Partiet stemte sammen med VKO for stramningerne, men især partileder Margrethe Vestager var skeptisk i folketingsdebatten.

- Vi havde meget gerne set en lempeligere indfasning, hvor der var blevet taget hensyn til udviklingen i arbejdsløsheden, lød det for eksempel fra Vestager 10. juni 2010.

Citatet viser ifølge Enhedslistens finansordfører Frank Aaen, at Vestager og hendes parti er vendt på en tallerken, siden partiet nu afviser opblødninger.

- Arbejdsløsheden er lige så høj i dag - og ifølge regeringens prognoser også i morgen - som den var, da det her blev sagt. Derfor er det uforståeligt, at De Radikale så massivt afviser en ændring af dagpengereglerne, siger Aaen til Politiken.

- Der er ingen tvivl om, at dengang det her blev vedtaget, var det under forudsætning af, at der snart ville ske en stigning i beskæftigelsen igen, men det er jo ikke sket, siger han.

Frank Aaen får fuld opbakning til sin udlægning af udviklingen fra økonomiprofessor på Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen. For ham at se har de forudsætninger, som Vestager i 2010 henviste til, ikke forandret sig.

- Fra 2010 og til i dag eller 2013 er der ikke nogen fundamental forandring. En flad udvikling i ledigheden er nok det mest sandsynlige, siger Bo Sandemann Rasmussen til Politiken.

Margrethe Vestager afviser Frank Aaens påstand.

- Der er fin overensstemmelse, mellem det vi sagde dengang, og det, vi gør i dag. Hvis du ser på nettoledigheden, så frygtede man faktisk, at den ville udvikle sig værre end den har gjort, siger hun til Politiken.

/ritzau/