Vestager er skeptisk over for bankunion
Der er fortsat mange uafklarede spørgsmål om, hvordan en bankunion skulle fungerer, fortæller Økonomiminister Margrethe Vestager (R). Foto: AP/Yves Logghe / POLFOTO
Danmark har sikret sig en plads ved bordet, når EU diskuterer ny bankunion. Men økonomiministeren er skeptisk.

Danmark kan meget vel være på vej til endnu en undtagelse fra et EU-samarbejde, der som udgangspunkt bliver forhandlet på plads i kredsen af alle 27 EU-lande.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) siger efter tirsdagens ministermøde i Bruxelles, at alle lande gerne vil være med til at diskutere en ny bankunion i EU.

Men at det langt fra er givet, at alle vil være med.

- Mit bud er, at man får en ting, som kan gælde for de 27. Men med undtagelsesmuligheder. Ligesom vi kender med vores eget forbehold, siger Vestager.

Idéen om en bankunion blev først luftet af EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, 30. maj i år.

Han talte blandt andet om behovet for en fælles indlånsgaranti, hvor banker i forskellige EU-lande hæfter for hinanden. Dertil et fælles banktilsyn.

Ved EU-topmødet i forrige uge indgik bankunionen i de vidtrækkende fremtidsplaner, som EU-præsident Herman Van Rompuy er blevet bedt om at konkretisere i løbet af efteråret.

Flere af de øvrige idéer er mere langsigtede, men kommissionen har varslet et konkret forslag om bankunionen til september.

- Vi har en åben skepsis over for idéen. I forhold til finanspagten havde vi en mere konstruktiv åben tilgang. Men her er vi måske lidt mere påholdende, fordi det kan være ret vidtgående kompetencer, man måske kommer til at afgive, siger Vestager.

Ministeren nævner blandt andet, at det stadig er uklart, hvilke banker der skal omfattes, hvilken rolle de nationale banktilsyn skal spille, hvordan Den Europæiske Centralbank passer ind, og hvordan bankunionen relaterer sig til EU's indre marked.

- Det er svært at sige, hvad det er for en risiko, der skal deles. Og hvad det så er for et tilsyn, der følger med. Det skal jo også være sådan, at et europæisk tilsyn er bedre end det, vi selv kan, siger Margrethe Vestager.