Vestager: Breiviks dom er en lettelse
Politiske ledere glæder sig over forvaringsdommen til terroristen Anders Breviks.

Dommen over den norske massemorder Anders Breivik vækker glæde hos flere danske politikere.

Således tweeter blandt andre De Radikales leder Margrethe Vestager om dommen fra nordisk kommuneministermøde i Nymindegab.

- 21 års forvaring. Norges strengeste straf. De 21 år kan forlænges igen og igen, 5 år af gangen. Vi ser det i fællesskab, nordiske ministre, skriver Margrethe Vestager og tilføjer efterfølgende:

- Alle her er berørt og lettede over forvaringsdommen: Medfølelse med ofre og pårørende, respekt for det norske retssystem og det åbne samfund.

Også tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) synes, at forvaringsdommen, som Breivik modtog klokken 10, er en passende straf.

- Der findes ren ondskab, som ikke bare kan afskrives med "utilregnelighed i gerningsøjeblikket", selvom det virker helt ufatteligt, at man kan dræbe 77 mennesker for at fremme et politisk motiv, skriver Løkke på sin Facebookprofil og fortsætter:

- Ingen straf synes hård nok, men han fik den hårdeste straf, det norske retssystem råder over. Efter en retssag, hvor han nød godt af retssamfundets principper, som han ellers med vold, terror og drab ville bryde ned.

- På en uforståelig og uhyggelig baggrund understreger det i virkeligheden det demokratiske samfunds overlegenhed. Det kan det norske folk være stolt over.

Anders Breivik er blevet idømt forvaring i mindst 10 og maksimum 21 år. Dommen kan genovervejes efter de første 10 år, hvilket i realiteten betyder, at han kan sidde i fængsel resten af sit liv.

Det forventes ikke, at han anker dommen. Før retssagen meldte han nemlig ud, at det vigtigste for ham var, at han blev erklæret tilregnelig.

/ritzau/