Verdens værste boss: Se de nominerede til den grimme titel
Mon Ryanairs direktør Michael O'Leary tørrer grinet af, hvis han torsdag løber med titlen som 'Verdens værste boss 2018'. Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix.
Hvem er klodens værste chef? Ti topbosser fra internationale gigantvirksomheder som Ryanair, Amazon, Uber og Walmart er nomineret til den lidet flatterende titel. Vinderen - eller rettere taberen - afsløres torsdag i København.

Ti ledere af internationale gigantvirksomheder konkurrerer for øjeblikket om en af verdens værste titler. Nemlig at blive udråbt til den allerdårligste chef på kloden. 

Hvem, der løber med den lidet flatterende titel, afsløres torsdag på den  internationale fagbevægelses (ITUC) kongres i København. Her er mere end 1.100 faglige ledere fra mere end 160 lande samlet denne uge for at diskutere, hvordan man får sikret lønmodtagere over alt på kloden bedre løn- og arbejdsforhold.  

- Der er mange administrerende direktører med dårlige anmærkninger i karakterbogen, men særligt ti mænd i spidsen for globale koncerner har i 2018 set gennem fingre med arbejderes rettigheder og med deres aktiviteter har undermineret lønmodtagernes interesser, siger ITUC-leder Sharan Burrow.

På den såkaldte shortlist af kandidater til 'Worlds Worst Boss 2018' er topchefen for lavpris-flyselskabet Ryanair Michael O'Leary, der er kendt for elendige løn- og arbejdsforhold til både piloter og kabinepersonale samt aktivt at modarbejde fagforeninger og kæmpe imod overenskomster.

IT- og handelsgiganten Amazons topchef Jeff Bezos samt administrerende direktør for den kontroversielle kørselstjeneste Uber Dara Khosrowshah er også i spil til at løbe med æren som årets værste boss. 

Elektriker stemmer på Walmart

Også topcheferne for varehuskæden Walmart og it-giganten Samsung er sortlistet, ligesom den tidligere direktør og grundlægger af filmselskabet Miramax, Harvey Weinstein. Selvom Weinstein ikke længere er topchef, er han nomineret efter sigtelser om mere end 80 tilfælde af seksuelle krænkelser og overgreb mod kvindelige skuespillere.

Seks af de nominerede er amerikanere, mens de øvrige er fra Sydkorea, Frankrig, Irland og en australsk-sydafrikaner. 

Formanden for Dansk El-forbund Jørgen Juul Rasmussen deltager i ITUC-kongressen og stemmer for, at Walmarts øverste chef Doug McMillon løber med den grimme titel.

- Titusindvis af ansatte i den amerikanske supermarkedskæde Walmart har ekstremt lave lønninger og ikke ret til at organisere sig i fagforeninger. I mine øjne er det en slags moderne slaveri, siger Jørgen Juul Rasmusssen. 

Den tyrkiske fagforeningsleder Burhan Yildiz, der også er delegeret på ITUC-kongressen, mener, at Amazons chef Jeff Bezos bør skandaliseres med titlen som verdens dårligste chef.

Som at køre en Uber

- Amazon tager ikke noget som helst socialt ansvar for deres medarbejdere og underbetaler dem groft overalt i verden. For få måneder siden åbnede Amazon i Tyrkiet, og vi kan se, at der ikke er faste jobs til gode lønninger for tyrkiske arbejdere, siger Burhan Yildiz, der kommer fra HAK-IS med cirka 600.000 medlemmer.

Derudover kalder han det uanstændigt, at Amazon konsekvent forsøger at unddrage sig at betale skat i de lande, hvor de opererer.

Den tyrkiske fagforeningsrepræsentant Burhan Yildiz mener, at amerikanske Amazon-chef Jeff Bezos er verdens værste boss. Her står Burhan Yildiz med en portræt af ham selv i den danske tegner Annette Carlsens streg. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk

- At handle med Amazon.com er som at køre med Uber. Som kunde slipper du lidt billigere, men både de ansatte i selskaberne og hele samfundet bliver snydt, mens toplederne scorer store gevinster. Når det er de store selskaber som Amazon, der opererer i mange lande, skaber det en global uligevægt og ulighed, som fagbevægelsen skal reagere i mod, fastslår Burhan Yildiz.

En skamfuld liste at stå på 

ITUC-leder Sharan Burrow mener, at konkurrencen om at blive verdens værste boss udstiller virksomhederne uanstændige opførsel og dermed måske kan ændre deres adfærd.

- Det er jo en skamfuld liste at stå på, fordi den repræsenterer nogle af de værste eksempler på magtmisbrug. Anti-fagbevægelse. Lønninger under minimumslønnen. Skatteunddragelse. Korruption. Ødelæggelse af miljøet. Som global fagbevægelse vil vi kæmpe for, at de globale virksomheders grådighed bliver mindre og at lønmodtagerrettligheder respekteres, siger hun.   

Frem til torsdag morgen kan alle gå ind og stemme her.

Lige nu ligger Michael O'Leary fra Ryanair i front med mere end 60 procent af de afgivne stemmer. 

På ITUC-kongresen i 2014 løb Jeff Bezos fra Amazon med prisen som den værste chef på kloden. 

Her er den sorte liste af kandidater til verdens værste boss

Jeff Bezos, adm.direktør i Amazon.com. 

Cincent Bolloré, adm. direktør i Bolloré. 

Ivan Glasenberg, adm. direktør i Glencore.

Dara Khosrowshahi, adm. direktør i Uber.

Lee Khun-hee, formand Samsung Group. 

Doug McMillon, præsident og direktør i Walmart. 

Michael O'Leary, adm. direktør i Ryanair. 

Will Shu, adm. direktør i Deliveroo. 

Arne Sorenson, direktør i Marriott International. 

Harvey Weinstein, tidl. adm. direktør i Weinstein Company og grundlægger af Miramax.

Kilde: ITUC.org