Verdens økonomi vokser pænt
De næste 25 år vil den gennemsnitlige indkomst stige mere end før, spår Verdensbanken i sin årlige rapport.

Verdens økonomi vil blive ved med at vokse godt, selvom de senere års rekordvækst nok har toppet. Det konkluderer Verdensbanken i sin årlige rapport om udsigten for den globale økonomi, der blev offentliggjort onsdag.

Den globale vækst når i år 5,1 procent, men falder de næste to år med mellem 0,5 og 0,6 procent i forhold til 2006, forudsiger rapporten. Men generelt er der optimisme at spore i rapporten.

Verdensøkonomien vil blive fordoblet de næste 25 år, og globaliseringen vil give en større vækst i folks gennemsnitlige indkomst end i perioden 1980-2005.

Det er specielt udviklingslandene i Asien, der trækker det økonomiske læs. De næste år vil væksten i udviklingslandene være dobbelt så stor som i andre lande. Det kan ændre forholdene for verdens fattige.

»Antallet af personer, som lever for under en dollar om dagen, kan blive halveret fra 1,1 milliard til 550 millioner i 2030,« siger økonom i Verdensbanken, Francois Bourguignon i en pressemeddelelse, samtidig med at han også peger på problemer ved udviklingen:

»Nogle regioner, primært Afrika, risikerer at blive ladt i stikken. Desuden kan forskellen i indkomst i mange lande blive større og dermed øge bekymringerne om ulighed imellem lande.«

Rapporten peger også på truslen om global opvarmning, som bliver endnu større med den øgede vækst. Økonomerne anbefaler derfor flere »rene« modeller for vækst, hvor landene forurener mindre.