Verdens mest korrupte land vil rydde op
I Guinea er korruption så fast en del af livet, at landet er kåret som det mest korrupte i verden. Det skal der nu gøres noget ved, men opgaven er særdeles svær.

Hver gang, man skal have noget gjort i det vestafrikanske land Guinea, skal der kontanter på bordet. Faktisk er korruptionen i landet så omfattende, at den internationale vagthund Transparency International har kåret landet til at være det mest korrupte land i verden.

Guineas præsident Lansana Conte er kendt for at føre an i korruptionen, blandt andet ved regelmæssigt at lave en rundtur til landets centralbank og til toldkontorerne for at konfiskere alle kontanter.

Ifølge oppositionspolitikeren Ba Mamadou går omfanget af styrets tyveri fra landets fattige befolkning over enhver forstand.

»Det ville være bedre at opfinde en helt ny kategori til Guinea, for korruptionen her lader sig ikke klassificere,« siger han ifølge Reuters.

Den noget tvivlsomme regering har dog i et nyt udspil valgt at gøre noget ved korruptionen – muligvis fordi Verdensbanken nægter at låne landet penge, som situationen er nu.

Således er en af landets rigeste personer Mamadou Sylla blevet anholdt for at have stjålet 22 millioner dollar fra Centralbanken.

Men problemet løses ifølge Transparency International næppe ved blot at anholde nogle få personer.

»Hvordan kan en helt almindelig offentlig ansat, der tjener under 100 dollar om måneden, bygge 33 villaer i Conakry, som vores undersøgelse blandt andet viser,« siger Mamadou Aliou Berry, der stod for undersøgelsen af korruptionen i Guinea.

En tredjedel af verdens kendte forekomster af stoffet bauxit er i Guinea, og udgravningen af dette stof danner grundlag for, at en lille gruppe af magtfulde mennesker er blevet voldsomt rige. Samtidig lever over halvdelen af befolkningen for mindre end en dollar om dagen.