Ventetid ved menneskeretsdomstol
År og dag ¿ James Valentin ventede 18 år, før hans konkurssag blev afgjort i Danmark. Han har indbragt sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, men her ligger en kæmpe pukkel på 89.000 ubehandlede sager, og ventetiden kan komme hel

Sag nummer 26.461.
Da James Valentin fik brev fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i maj sidste år, kunne han se, at han langt fra var den første europæiske borger, der i 2006 indbragte en sag domstolen i Strasbourg. Faktisk har domstolen så mange sager liggende, at der kan være en ventetid på helt op til 11 år.
Og det synes 62-årige James Valentin er urimeligt. Den tidligere fondsbørsvekselerer har i forvejen kæmpet med det danske retssystem, siden han i 1988 blev erklæret konkurs. I 18 år brugte han al sin tid på sagen, og da han tabte både i landsretten og i Højesteret, besluttede han at bringe sagen videre til menneskerettighedsdomstolen. Men også her er der lange udsigter, og i værste tilfælde er James Valentins sag først afsluttet efter en tur gennem retssystemet på 29 år.
»Jeg synes, det er umenneskeligt. Det er noget, der tærer på én. Jeg har gået og tænkt på alle de ting, jeg kunne have udrettet i de mange år ¿ både med mit firma, min hustru og mine venner. Det er det meste af en menneskealder, man skal vente på at være blevet forkert behandlet,« siger James Valentin.