Venstrefolkkritiserer USA
Tortur · Flere Venstrefolk trodser statsministeren og kritiserer nu også USA for at trodse krigens spilleregler

USA bryder gang på gang de internationale konventioner om menneskerettigheder.
Det mener flere fremtrædende medlemmer af Venstre, som nu lufter bekymring over USA"s behandling af fanger i kølvandet på sagerne om fangemishandling i Irak og Afghanistan.
Venstres formand for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, Gitte Lillelund Bech, kalder det uacceptabelt, »at USA gang på gang bryder Geneve-konventionerne«:
»Jeg har stadig tillid til USA på de overordnede linjer. Men det bekymrer mig ærlig talt, at de ikke overholder de internationale konventioner. Jeg er fuldstændig enig med Per Stig Møller i, at der efterhånden har været alt for mange eksempler på, at USA ikke overholder krigens love,« siger hun.
Debatten blussede op, efter at udenrigsminister Per Stig Møller (K) i lørdags fortalte til Nyhedsavisen, at han ikke længere har fuld tillid til USA oven på sagerne om fangemishandling.
Venstres medlem af Udenrigsudvalget Hanne Severinsen stoler ikke længere på visse personer i Washington.
»Jeg har ikke længere tillid til visse højtstående amerikanske autoriteter, blandt andre den tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld. Vi stolede på USA’s erklæringer, da vi sendte soldaterne til Afghanistan. Hvis vi skal gøre det igen, må vi have mere holdbare garantier,« siger hun.

Fogh har fuld tillid

Med kritikken af USA går Venstrefolkene stik imod statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) holdning. Han slog i går fast på sit ugentlige pressemøde, at han stadig har fuld tillid til, at USA overholder de internationale konventioner.
»Med hensyn til tilliden til USA, så har vi fuld tillid til, at der sker retsforfølgelse af de ansvarlige, såfremt mishandling har fundet sted,« sagde Fogh.

Kritik fra USA-elsker

Søren Pind, der også er medlem af Udenrigspolitisk Nævn for Venstre, kalder USA et af verdens fineste demokratier. Men han er dybt uenig med den amerikanske præsident George W. Bushs definition af tortur.
»Nogle af de metoder til afhøring, som Bush accepterer, strider efter min opfattelse helt åbenlyst mod menneskerettighedskonventionens definition af tortur. Vi skal selvfølgelig ikke bryde vores alliance med USA, men vi skal heller ikke være fuldstændig ukritiske i forholdet til vores alliancepartner,« siger han.