Venstrefløjen vil af med hr. og fru i folketingssalen
Enhedslistens Christian Juhl er medlem af Folketingets Præsidium. Han ønsker at bringe sproget i Folketinget lidt tættere på almindeligt talesprog. Arkivfoto. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Det må være nok at tiltale et folketingsmedlem ved personens navn, mener Enhedslisten, Alternativet og SF.

"Ordføreren" og "ministeren". "Hr." og "fru".

De formelle tiltaleformer hersker i dag i folketingssalen, men det er på tide at få lavet om, mener Enhedslisten, SF og Alternativet.

De tre partier vil lave om på kravene til, hvordan folketingsmedlemmerne taler til hinanden i folketingssalen. Fremover skal folketingsmedlemmer tiltales med for- og efternavn, lyder forslaget.

- Sproget i Folketinget er ikke fulgt med sproget i vores samfund, mener Enhedslistens præsidiemedlem, Christian Juhl.

- Vi taler stadig som for 100 år siden med en tiltaleform, som om vi føler os hævet over dem, vi repræsenterer, udtaler han i en fælles pressemeddelelse fra forslagsstillerne.

Det sker af og til, at folketingsmedlemmer kommer til at sige "du" eller glemmer "hr." og "fru", når de debatterer i salen. Det udløser ofte en reprimande fra formanden.

Og de formelle krav kan være hæmmende for debatten, mener SF's gruppeformand, Jacob Mark.

- Det er rigtig ærgerligt, for alt andet lige må det altid være debatten, der er det vigtigste, og ikke hvorvidt vi omtaler hinanden hr. og fru., udtaler han i pressemeddelelsen.

Forslaget om at ændre tiltaleformerne handler kun om folketingsmedlemmerne. Ministrene skal stadig kaldes ved deres officielle titel.

Altså skal man fortsat sige "statsministeren" i stedet for "Lars Løkke Rasmussen", for eksempel.

/ritzau/