Venstrefløjen jubler over Per Stig
Oppositionen glæder sig over Per Stig Møllers (K) udtalelser om, at han ikke længere har fuld tillid til USA efter fangeskandalerne. Dansk Folkeparti håber, at udenrigsministeren talte over sig. Men Per Stig Møller står ved det, han har sagt.

Normalt er de rygende uenige om næsten alt. Men med en enkelt udtalelse har udenrigsminister Per Stig Møller (K) gjort sig yderst populær hos både SF og Enhedslisten.

I lørdags udtalte udenrigsministeren i et interview med Nyhedsavisen, at han ikke længere har fuld tillid til USA i kølvandet på sagerne om fangemishandling i Irak og Afghanistan, og det glæder venstrefløjen.

»Det er jo kæmpe interessant, fordi det viser, at ikke alle ministre i regeringen tror på statsministerens idiotiske standardsvar om, at der ikke er noget at komme efter,« siger SF’s formand Villy Søvndal.

Udenrigsminister Per Stig Møller lagde i interviewet ikke skjul på, at hans grænse er ved at være nået.

»Jeg er da skuffet over, at der har været så mange tilfælde, som efterhånden er kommet frem, af nedværdigende og forkert behandling af fanger, der er i amerikansk varetægt,« sagde Per Stig Møller, som direkte adspurgt svarede »nej« på spørgsmålet, om regeringen fortsat har fuld tillid til USA.

Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen, hæfter sig ved, at udenrigsministeren i interviewet foreslog en aftale om fangeudveksling, hvis Danmark skulle i mission med USA i fremtiden.

»Det er da betryggende, at der også er folk i regeringen, som kan være kritiske over USA.

Det vigtigste er, at ingen danske soldater går i krig med USA igen, uden at vi er sikre på, at fangerne ikke bliver mishandlet,« siger han.

Også Socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft glæder sig.

»Det er det eneste rigtige, men jeg er bestemt ikke imponeret over, at det tog fem år, før det gik op for regeringen. Der har været forlydender om tortur helt tilbage fra 2002,« siger Mogens Lykketoft.

I Dansk Folkeparti er udenrigsminister Søren Espersen dybt forundret over ministerens udmelding.

»Jeg kan på ingen måde forestille mig, at den danske regering ikke skulle have fuld tillid til USA. Så jeg vælger bestemt at tro, at Per Stig Møllers udtalelser var en fejl,« siger udenrigsordfører Søren Espersen.

Men udenrigsminister Per Stig Møllers udtalelser var ikke en fejl, fastslår han, men ønsker ikke at uddybe udtalelserne nærmere. Dog beklager han artiklens overskrift »Per Stig har mistet tilliden til USA«:

»Selvom jeg finder Nyhedsavisens overskrift lørdag ude af proportioner og generalisenrede, har jeg ikke noget at tilføje til de konkrete, og i øvrigt korrekte, citater,« siger udenrigsminister Per Stig Møller.