Venstrefløjen efterlyser flere besættelser
Revolution · Enhedslistens ungdomspolitiske støtteparti, Socialistisk Ungdomsfront, opfordrer nu til at besætte flere huse landet over. Husbesættelser støttes af moderpartiet på Christiansborg

De vil smide kapitalisterne på porten, tvinge de rige til at opgive deres formuer og indføre en revolution i Danmark.

Nu opfordrer de revolutionære unge i Socialistisk Ungdomsfront også til, at endnu flere huse landet over bliver besat og gjort til ungdomshuse – hvis ikke kommunerne selv disker op med ledige lokaler til de unge. Opfordringen kommer, efter at et hus på Dortheavej i København blev besat af unge i weekenden.

»Tillykke med ungdomshus nummer to«. »I SUF håber vi, at denne BZ’else vil inspirere folk over hele landet til at kæmpe for ungdomshuse i deres by,« skriver de unge politikere på deres hjemmeside.

»Jagtvej 69 har været en ubetinget succes, og det er kommunernes opgave at stille flere ungdomshuse til rådighed. Hvis de ikke gør det, så mener vi, at det er ok at besætte tomme ubrugte huse,« siger Peter Jørgensen, der sidder i den kollektive ledelse i SUF – Enhedslistens uformelle ungdomsorganisation.

Hvorfor mener I, at det er o.k. at besætte andres huse?

»Når et hus ikke bliver brugt, er det da ok, at andre tager det i brug.«

Men I støtter en ulovlig besættelse?

»Vi støtter, at mange mennesker gennem en event gør opmærksom på, at der er brug for flere ungdomshuse. Besættelsen på Dortheavej har været en fed aktion, som er fredelig og som har fået positiv pressedækning. Det har været super sjov og et vigtigt indspark i debatten om ungdomshuse.«

Er det et argument, at det er fedt og sjovt?

»Det vigtige er, at det har bidraget til debatten om ungdomshuse,« siger Peter Jørgensen.

Ifølge Enhedslisten på Christiansborg er det i orden at besætte huse.

»Vi synes, at civil ulydighed kan være en god metode til at gøre opmærksom på et problem. Selvfølgelig ville det være bedre, hvis kommunen sørgede for, at der ikke står tomme boliger, når mange mangler en bolig. At besætte et hus kan være en god happening,« siger Enhedslistens retsordfører Line Barfod.

Også selvom husejerne ikke synes, det er en »god happening«?

»Ja, hvis man behandler huset ordentligt og fredeligt,« siger Line Barfod.

Både De Konservative og Venstre fordømmer, at Enhedslisten accepterer ulovlige husbesættelser.