Venstre tror ikke på DFs grænsekontrol
Kriminelle skal forhindres i frit at rejse ind over Danmarks grænser, men Venstre vil ikke genindføre DF-model

Det førte til international kritik, da VK-regeringen sidste år gav efter for Dansk Folkepartis ønske om at indføre skærpet kontrol ved de danske grænser.

Alligevel har Dansk Folkepartis kommende formand, Kristian Thulesen Dahl, opfordret Lars Løkke Rasmussen (V) til at "genoprette" alle S-R-SF-regeringens lempelser af udlændingepolitikken.

Dansk Folkeparti skal dog ikke regne med opbakning fra Venstre, når det gælder den tidligere model for grænsekontrol:

- Toldkontrol og kontrol langs vores grænse er en god ting, som vi allerede har i dag. Men jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det bliver en toldkontrol og en debat som den, vi så sidste forår, siger Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby.

Dermed afliver hun reelt DF's drømme om at få grænsekontrollen tilbage.

Indtil nu har Venstre nemlig afvist at forholde sig til, hvilke dele af regeringens politik man vil rulle tilbage efter et valg. Partiet har blandt andet afvist at kommentere på, hvorvidt man ville rulle regeringens betalingsring tilbage, hvis den var blevet til noget.

Men når talen falder på grænsekontrollen, er Venstre altså mere skarp i tonen. Også Liberal Alliance afviser forslaget, selvom man erklærer sig klar til at stramme udlændingepolitikken, så kriminelle holdes ude.

- Jeg har svært ved at se, hvad Dansk Folkepartis forslag har at gøre med de problemer, vi står over for.

- Det, vi skal sørge for, er, at de indvandrere, der kommer til Danmark, er nogen, der kan forsørge sig selv og som ikke begår kriminalitet, siger Liberal Alliances nye integrationsordfører, Simon Emil Ammitzbøll.

Venstre ønsker til gengæld ikke at forholde sig til, om man vil genindføre pointsystemet efter et valg.

- Folk taler som om, vi er midt i en valgkamp. Men på en uheldig dag sidder Helle Thorning-Schmidt tre år endnu. Så det er ikke nu, vi skal diskutere, hvad vi vil gå til valg på, siger Ellen Trane Nørby.

Men det er jo ikke ret lang tid siden, I indførte det her. I må vel vide, hvad jeres holdning er?

- Det er ikke det, det handler om. Det handler om, hvorvidt man allerede nu skal gå ud og udstede det ene valgløfte efter det andet.

- Vi lægger vores valgprogram frem, når valget kommer, fordi Danmarks udfordringer kan se helt anderledes ud til den tid, end de gør nu.

/ritzau/