Venstre-folk kritiserer USA
Flere Venstre-folk trodser statsministeren og kritiserer nu åbenlyst USA for ikke at overholde de internationale konventioner.

Læs også: Fogh og Bush ringede sammen om Irak

USA bryder gang på gang de internationale konventioner om menneskerettigheder.

Det mener flere fremtrædende medlemmer af Venstre, som nu åbenlyst lufter bekymring over USA’s behandling af fanger i kølvandet på sagerne om fangemishandling i Irak og Afghanistan.

Ifølge grundloven skal regeringen rådføre sig med Udenrigspolitisk Nævn forud for enhver større udenrigspolitisk beslutning, og formand for nævnet Gitte Lillelund Bech (V) kalder det uacceptabelt, »at USA gang på gang bryder Geneve-konventionerne«:

»Jeg har stadig tillid til USA på de overordnede linjer. Men det bekymrer mig ærlig talt, at de ikke overholder de internationale konventioner. Jeg er fuldstændig enig med Per Stig Møller i, at der efterhånden har været alt for mange eksempler på, at USA ikke overholder krigens love,« siger hun.

Debatten blussede op, efter at udenrigsminister Per Stig Møller (K) i lørdags fortalte Nyhedsavisen, at han ikke længere har fuld tillid til USA oven på sagerne om fangemishandling i amerikanske fangelejre.

Venstres medlem af Udenrigsudvalget Hanne Severinsen har stadig tillid til USA som retsstat, men hun stoler ikke længere på visse personer i Washington.

»Jeg har ikke længere tillid til visse højtstående amerikanske autoriteter, blandt andre den tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld. Vi stolede på USA’s erklæringer, da vi sendte soldaterne til Afghanistan. Hvis vi skal gøre det igen, må vi have mere holdbare garantier,« siger hun.

 

Fogh har fuld tillid

Med kritikken af USA går Venstre-folkene stik imod deres partiformand, statsminister Anders Fogh Rasmussens, holdning. Han slog tirsdag middag på sit ugentlige pressemøde fast, at han stadig har fuld tillid til, at USA overholder de internationale konventioner.

»Med hensyn til tilliden til USA, så har vi fuld tillid til, at der sker retsforfølgelse af de ansvarlige, såfremt mishandling har fundet sted,« sagde statsministeren.

Søren Pind, der også er medlem af Udenrigspolitisk Nævn for Venstre, kalder USA et af verdens fineste demokratier. Men han er dybt uenig med den amerikanske præsident George W. Bushs definition af tortur.

»Nogle af de metoder til afhøring, som Bush accepterer, strider efter min opfattelse helt åbenlyst mod menneskerettighedskonventionens definition af tortur. Vi skal selvfølgelig ikke bryde vores alliance med USA, men vi skal heller ikke være fuldstændig ukritiske i forholdet til vores alliancepartner,« siger han.