Venstre er imod renteloft over kviklån
V vil hellere oplyse forbrugerne om dyre kviklån end lægge renteloft, siger retsordfører Karsten Lauritzen

Oplysning er bedre end forbud, mener Venstres retsordfører Karsten Lauritzen om, at højtforrentede hurtige lån, som kan bestilles på computer eller sms, indgår i regeringens forbrugerlovpakke i august.

- Vi er enige med regeringen i, at der er problemer. Men man skal være varsom med at lave et forbud og varsom med at lave en central rentefastsættelse. Vi er åbne for at diskutere det, men venter og ser, hvad regeringen spiller ud med, siger han.

Siden foråret har regeringen arbejdet på en forbrugerhandlingsplan på over 20 punkter, som præsenteres i august, oplyser Socialdemokraternes forbrugerordfører Mette Reissmann til Ritzau.

Hun betegner det som et "kæmpe problem", at forbrugerne får håbløs gæld på kviklån.

Det kom for nylig frem, at banker i Danmark og udlandet har lavet kunstig prisfastsættelse på CIBOR og LIBOR-renter, som blandt andet har betydning for boliglån. Det overrasker ikke Karsten Lauritzen.

- På de finansielle og forbrugerpolitiske markeder er der nogle, der ikke helt følger reglerne. Der er altid nogle, der forsøger at snyde forbrugerne. Man kan enten vælge at lave mere regulering eller oplyse forbrugerne, siger Venstres retsordfører og fortsætter:

- Når man tager et kviklån, skal man være rigtig kritisk og måske ringe til sin bank - i stedet for, at vi laver detailregulering.

Tårnhøje ågerrenter kan straffes efter §282 i straffeloven, som forbyder udbydere at udnytte andre personlige eller økonomiske vanskeligheder, manglende indsigt, letsind eller afhængighed.

- Venstre har før sagt, at man kan benytte den paragraf. Vi er enige med regeringen om, at der kan være behov for at styrke forbrugernes retsstilling, men vi er blot uenige om, hvordan man skal gøre det, siger Karsten Lauritzen.

/ritzau/

/ritzau/