Velkommen til Rumænien og Bulgarien
EU ? Det går fremad på de rumænske børnehjem, og det er EU, der er årsagen. Blandt andet derfor skal vi glæde os over Rumænien og Bulgariens medlemskab af EU – i stedet for at hænge os i, at det er de to fattigste lande i unionen

Med overgangen til 2007 fik EU to nye medlemmer: Rumænien og Bulgarien. Det er tankevækkende, hvor lidt opmærksomhed den begivenhed fik i Danmark.
Når udvidelsen har været omtalt, har det mest handlet om at fortælle, at de nye er klubbens fattigste medlemmer og selvom de er nogle banditter, så kan I være sikre på, at Bruxelles og de gamle medlemmer holder et vågent øje med dem . I stedet burde det handle om at se længere frem. Det er meget enkelt. Europa har taget endnu et skridt på genforeningens vej. Skal man have de store, floromvundne og højstemte gloser frem, så er det nu. Det er historisk!

Fred og stabilitet

Ja, selvfølgelig er det to meget fattige lande, som kæmper med omfattende korruption og mafia. Men det bør ikke overskygge det perspektiv for fred og stabilitet, som den seneste udvidelse sender – ikke blot til bulgarere og rumænere, men også til befolkningerne på det øvrige Balkan.
Rumæniens og Bulgariens vej ind i EU har været lang og fyldt af ja, I kan blive medlemmer, men ... , efterfulgt af en række krav. Selvom det har pustet til den lokale nationalisme og modstand mod EU, er det lykkedes at stille krav og samtidig sikre, at de to lande fortsatte de nødvendige reformer.

Byd de nye velkommen

Det er utroligt vigtigt, at vi frem til 2020 giver Balkan-landene et reelt perspektiv for medlemskab af EU. Der ligger mange store sten på vejen til EU-medlemskab, men vi har haft og har stadig et stort medansvar for Balkans historie. Det er ikke mange år siden, folkedrabene blev stoppet af os, af NATO. Nu skal vi gøre fred til en realitet i hverdagen.
Børnehjem i Rumænien har i mange år været kendt for helt forfærdelige tilstande. Da jeg i 2006 besøgte rumænske børnehjem, fik jeg bevis for den helt konkrete udvikling: Det går fremad. Jeg kan se det i børnenes blik.
Og der er kun én grund til, at der er sket store fremskridt: presset fra EU og udsigten til medlemskab af klubben. De har gjort og gør en stor indsats, så lad os stoppe med at behandle dem som de nye, fattige B-medlemmer og i stedet byde dem velkommen.
Man får det dårligt af at lukke sig inde. Også i Danmark er vi bedst, når vi viser medmenneskelighed og solidaritet. Både med børnene i Rumænien og asylbørnene .