Varmt øl i en kold tid
Christiania ? For 30. gang byder fristaden inden for i den Grå Hal til julemarked. Her er der mulighed for at købe alt det, man ikke kan få ude i samfundet

Lørdag eftermiddag slog den Grå Hal på Christiania for tredivte gang dørene op til fristadens årlige julemarked.
Og udvalget i de 105 boder er bredt. Fra hippieskrammel, man skal være rimeligt langt ude på flip-o-meteret for at smide penge efter, til smarte genstande, der vil gøre sig i et blad for design og indretning. Fra underlige vævede ting til japansk inspirerede lamper og metalskulpturer er der noget at hente for både enhver smag og penge pung.
Blandt de gæster, der mandag eftermiddag enten var gået på jagt efter julegaver eller blot var kommet forbi for at snuse til den julestemning, der på samme tid er både alternativ og så forrygende traditionel som juleand og risengrød ,var Lisbeth og Jørgen Hansen fra Vanløse.
»Vi er kommet her igennem de sidste par år. Dels for at se, om der var noget spændende, og dels for at
lige at lugte til Christiania. For vi hører ikke til dem, der normalt gæster Fristaden,« forklarede ægteparret.
De havde på daværende tidspunkt endnu ikke fundet noget interessant.
»Men vi regner da med ikke at går tomhændet herfra,« forklarede Jørgen Hansen med et smil.

Varmt øl

Ingen dansk jul uden mad og drikke. Det gælder også julemarkedet i den Grå Hal, der er berømt for at tilbyde varmt øl til kolde sjæle.
»Det er en blanding af guldøl, almindelig pilsner og julebryg blandet sammen med honning og krydderier,« forklarede Mikkel, der stod bag disken i den bod, der serverer den varme humledrik.
»I gamle dage have vi et bål inde midt i hallen. Og det varmede vi så øllet på,« forklarede han, inden han tappede et glas til prøvesmagning for journalisten.
For en gane, der igennem en længere årrække har været præget af det danske ølmonopols pilsnere, var det en meget anderledes smagsoplevelse. Det varme øl er ikke ubehageligt, men samtidig klart noget, der kræver en vis tilvænning.

Frivillighed

Overskuddet fra julemarkedet går til juleløses jul, der ligeledes holdes i
den Grå Hal juleaften. Det er en gratis julefest for godt 1.000 dejlige mennesker med flæskesteg og rødkål, juletræ og hyggelig underholdning.