Varmen skaffer Danmark flere dyrearter
De seneste 10 års varmestigninger har fået et væld af dyr og insekter til at vandre ind i Danmark. Nu har vi pludselig arter, vi aldrig har haft før.

Mens klimaforskere verden over tager sig til hovedet over de stigende temperaturer, så klapper hvepseedderkoppen og vildsvinet med alle poter og fødder.

De seneste 10 års høje efterårstemperaturer har nemlig givet et væld af dyrearter i Syd- og Mellemeuropa blod på tanden til en tur til Danmark. Og de ekstra varmegrader passer de fleste så godt, at de vælger at blive i Danmark:

»Så nu kan vi konstatere, at vi har fået flere arter i Danmark,« siger Søren Tolsgaard, der er museumsassistent på Naturhistorisk Museum i Århus.

»Jeg vil skyde på, at der i hvert er kommet 10-20 arter til Danmark siden år 2000. Men det er selvfølgelig svært at sige, hvornår dyrene har bestemt sig for at blive,« siger han.

Blandt de indvandringslystne pattedyr og insekter hører blandt andre vildsvinet, bisonrotten, en speciel type bæver og hvepseedderkoppen, der er kommet hertil fra Tyskland og lever omkring de sønderjyske åer og vandhuller.

Men også de højere luftlag har fået besøg af andre brugere:

»Jeg kan godt genkende billedet. Især spidsstorken er blevet hyppigere de seneste år,« siger biolog i Dansk Ornitologisk Forening, Thomas Vikstrøm.

Alligevel er fuglene ikke helt så pjattede med Danmark som pattedyrene og insekterne.

»Det ser ikke ud til, at de bliver her. Men man kan sige, at de kommer tidligere og tager senere af sted,« siger Thomas Vikstrøm.

Begge biologer forventer, at vi med det varmere klima generelt kan se frem til flere arter herhjemme.