Varm vinter truer skiferien
Klimaforandringer i Alperne kan ruinere de mange tusinde mennesker, der lever af skiturister i vintermånederne.

En rekordvarm november har fået mange skisportssteder i Alperne til at udskyde sæsonstarten. Men klimaforandringerne i Alperne kan få langt alvorligere konsekvenser end en udsat skiferie.

Det varmere klima på Europas tagryg er nemlig en »seriøs trussel« mod de mange tusinde mennesker, der lever af skiturister, advarer den europæiske samarbejdsorganisation OECD.

Organisationen har kigget nærmere på temperaturudsvingene i Alperne, og konklusionen er klar: Stigningen i temperaturer er tre gange højere i højderne end på verdensplan, skriver AFP.

Ifølge rapporten fra OECD er Tysklands lavereliggende skisportssteder mest truet af den globale opvarmning. En enkelt grad mere end normalt reducerer antallet af pister med naturlig sne med hele 60 procent.

Langt de fleste skianlæg har for længst taget vejret i egen hånd og poster kunstig sne udover pisterne for fortsat at kunne tiltrække turisterne. Men det er dyrt og ikke ufarligt for miljøet at forsyne bjergene med kunstig sne, fastslår OECD, og også den mulighed forsvinder, hvis temperaturstigningerne fortsætter.

For de lande, der grænser op til Alperne, spiller skiturismen en nøglerolle i økonomien. Mellem 60 og 80 millioner mennesker drager årligt til Alperne for at opleve sneen under skiene.