Varm vinter luner i budgettet
Der er flere tusinde kroner på vej til husejerne. Vinterens energiforbrug har hidtil været 41 procent lavere end normalt.

Af Michael Lund
milu@avisen.dk

Årets rekordvarme vinter giver ikke kun plus på danskernes termometre. Også på kontoen kan vi se frem til et pænt nøk opad.

Siden fyringssæsonens begyndelse i oktober har parcelhusejere foreløbigt sparet mellem 1.500 og 2.500 kroner, vurderer eksperter over for Nyhedsavisen. Og beløbet stiger, hvis det milde vejr fortsætter.
Ifølge Teknologisk Institut har danskernes forbrug af energi til opvarmning af huse siden oktober har ligget 33 procent under niveauet for samme periode sidste år og 41 procent under niveauet for et gennemsnitsår.

Instituttet har benyttet det særlige graddagssystem til at udregne forskellen. Graddage er et mål for, hvor meget energi der bruges til rumopvarmning, og tallet gør det muligt at sammenligne energiforbruget fra måned til måned.

»Der er virkelig penge at spare. Vores beregninger viser, at december måned 2006 var den mildeste måned, siden vi i 1936 begyndte at beregne graddage,« siger Jens Christian Sørensen, der er sekretariatsleder på Teknologisk Institut.

Projektleder Per Alex Sørensen fra det uafhængige konsulentfirma PlanEnergi har regnet på tallene for Nyhedsavisen. Og ifølge ham står parcelhusejere med fjernvarme foreløbigt til at spare 1.500 kroner på varmeregningen. For boligejere med naturgas eller oliefyr er besparelsen godt 1.000 kroner større.

»Sådan en vinter vil kunne mærkes i økonomien,« siger han.

Konsulent Richard Schalburg fra brancheforeningen Dansk Energi er enig:

»Mange boligejere kan glæde sig til at få penge tilbage til sommer. Hvor meget, det drejer sig om, afhænger af, om det milde vejr fortsætter. Hvis det gør, kan fortjenesten blive dobbelt så stor,« siger han.
Chefanalytiker hos Danske Bank Steen Bocian opfordrer danskerne til at glæde sig til den ekstra bonus.