Valgforsker: SF må beklage falsk voldsepisode

Man bør gå ud og beklage den falske historie om en SFU'er, der blev overfaldet, mener ekspert. SF Svendborg mener, at sagen er lukket.
Kan historier om falske overfald og brand få vælgerne til at sætte krydset anderledes?
Kan historier om falske overfald og brand få vælgerne til at sætte krydset anderledes? Foto: www.colourbox.com

SF burde gå ud tage afstand til den falske historie om en ung SFU'er, der angiveligt blev overfaldet i onsdags, mener valgforsker.

Historien om overfaldet florerede på de danske medier i går, men viste sig idag at være et påfund fra en 23-årig mand. Voldsepisoden blev af omveje fortalt til SF Svendborgs formand Eva Dam Thrane, der anmeldte det til politiet.

Og hele affæren er en brøler, der faktisk kan skade partiet, mener valgforksker og lektor ved Institut for Statskundskab på SDU, Robert Klemmensen.

"Hvis jeg sad og havde nogen indflydelse i SF, ville jeg forsøge at få lagt noget afstand til de historier," siger han til Newspaq.

I SF Svendborg mener Eva Dam Thrane, at sagen er lukket. Hun vurderer, at man reagerede efter situationen, da man anmeldte voldsepisoden.

"Jeg tror, sagen er lukket. Jeg synes, det er at træde utroligt hårdt på ham (den 23-årige mand, red.), og han må virkelig have det forfærdeligt, så vi skal ikke gøre mere ved det," siger Dam Thrane.

"Det er jo rigtig beklageligt, ærgerligt og forfærdeligt," understreger hun.

Selvom historier om vold kan skabe sympati for et parti i første omgang, kan det få den modsatte effekt, hvis historierne viser sig ikke at passe eller være overdrevne.

Robert Klemmensen fremhæver historien om Kamal Quereshis overfald som et andet eksempel. Der har nemlig efterfølgende været stillet spørgsmålstegn ved, om overfaldet på SF-politikeren nu også var så voldsomt, som det først blev beskrevet.

Tilsammen er de to historier med til at få vælgerne til at se skævt til partiet.

"Det er historier, der tyder på, at der i hvert fald er nogen utroværdige personer, der er tilknyttet SF, og det er jo aldrig godt for et politisk parti," siger Klemmensen.

SF er dog ikke det eneste parti, der har været involveret i falske historier i denne valgkamp. Torsdag morgen rapporterede danske medier om et "brandattentat" mod Venstres Ungdoms kontorer. Både ungdomspartiet og andre partier var hurtigt ude at fordømme handlingen.

Det viste sig dog senere, at branden, der var to sale under ungdomspartiets lokaler, slet intet havde at gøre med VU.

Men der er en simpel hovedregel omkring de voldsomme historier, som alle politikere kan og bør følge under den hektiske valgkamp:

"Det første man skal gøre er at finde ud af, hvad der rent faktisk er sket. Og så skal man i hvert fald ikke begynde at fortolke på fakta, før der er noget at fortolke," påpeger Robert Klemmensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.