Valgforsker: Pia-stop vil ikke ramme DF
Pia Kjærsgaards afgang er så velplanlagt, at den næppe vil kunne aflæses i DF's tilslutning ved næste valg.

Pia Kjærsgaards afgang som formand for Dansk Folkeparti er afslutningen på en æra i dansk politik. Men den vil ikke sætte en stopper for partiets popularitet hos vælgerne, vurderer valgforsker.

- Det her er en fuldstændig planlagt og frivillig afgang, og derfor tror jeg ikke, det får den store betydning, vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen, som er professor ved Københavns Universitet.

Han peger på, at lederskift historisk har været med til at skabe usikkerhed hos vælgerne, men her skiller Pia Kjærsgaards exit sig ud fra mængden.

- Ofte går partilederne ikke frivilligt. Lederskift er oftest udtryk for, at der har været krise i partiet og nedgang i meningsmålingerne, og det er bestemt ikke tilfældet her, påpeger han.

Dansk Folkeparti har siden 2001 været det tredjestørste parti i folketinget og har siden efterårets valg haft 22 mandater.

Og da Kjærsgaard overdrager magten til Kristian Thulesen Dahl under et år efter det seneste valg giver det den nye leder arbejdsro.

- Der er nok relativt lang tid til et valg, så han kan nå at køre sig selv i stilling som partileder i vælgernes øjne. Samtidig er Pia Kjærsgaard ikke væk, og hun vil stadig markere sig på hjertebarnet - værdipolitikken, påpeger Kasper Møller Hansen.

Han henviser til, at Kjærsgaard bliver i folketinget, hvor hun fremover vil være partiets værdiordfører.

Før eller siden må partimoderen dog trække sig helt ud af politik, men også det er partiet parat til, mener forskeren.

- En person som Morten Messerschmidt kan spille den rolle, som Pia har, og jeg synes ikke, det ligner et parti, hvor der vil opstå et vakuum.

- Jeg tror ikke, de skal slås om magten eller ud og lede med lys og lygte efter folk, der kan markere sig i medierne, vurderer Kasper Møller Hansen.

/ritzau/