15. august bliver det forbudt at ryge på de fleste værtshuse, restauranter og cafeer. Men stederne kan uden den store risiko lade stamgæsterne nyde en smøg i ro og mag.
Arbejdstilsynet skal sikre, at rygeloven overholdes, men ifølge tilsynsførende Peter Glader har Arbejdstilsynet lige været på besøg på spise- og drikkestederne.
- Der kommer i hvert fald til at gå en tre år, før vi kommer systematisk ud i brancehn igen, siger Peter Glader ifølge Politiken.
Arbejdstilsynet kan godt lave ekstra besøg, hvis politikerne ønsker det, men det er der på nuværende tidspunkt ingen planer om, fortæller Peter Glader.
Stoler på restauratører
Små værtshuse mindre end 40 kvadratmeter er undtaget rygeforbuddet, men det er værtshusene selv, der skal måle arealet op.
- Som hovedregel går vi slet ikke ind og måler. Men hvis det er vildt over, så kan jo sige: Den går altså ikke. Og hvis vi er i tvivl, kan vi give et undersøgelsespåbud. Men vi går ikke rundt og måler, om det nu er 39,5 eller 40,7, siger ingeniør Finn Gamél, der arbejder med indklimaet, fra Arbejdstilsynet, til Politiken.
Også når det gælder kravet om en skriftlig rygepolitik vil Arbejdstilsynet stole på restauratørernes ord.
Rygeloven skal evalueres i 2010, hvor der er udsigt til de første kontrolbesøg fra Arbejdstilsynet.