Vælgerne afgør Rumæniens præsidents skæbne
Vælgerne i Rumænien stemmer om, hvorvidt præsident Basescu skal stilles for en rigsret.

Rumæniens præsident, Traiean Basescus, fremtid afgøres nu.

18,3 millioner stemmeberettigede rumænere har muligheden for ved en folkeafstemning i det unge demokrati at bestemme, om Basescu, der er suspenderet fra præsidentembedet, skal stilles for en rigsret.

Går det, som meningsmålingerne siger, taber den 61-årige Basescu afstemningen.

- Jeg kommer for at sige "ned med Basescu", siger den 61-årige vælger Dumitru Cristea ved et valgsted i Bukarest, Rumæniens hovedstad.

Det er en bitter magtkamp, der har ført til, at vælgerne en søndag midt om sommeren kaldes til valgurnerne.

Premierminister Victor Ponta fra det venstreorienterede Sociale Liberale Union (USL) suspenderede tidligere på måneden præsidenten og beskyldte ham for at have misbrugt sine beføjelser, blandt andet inden for retsvæsnet.

Det afviser Basescu, der har været præsident i otte år.

Han mener i lighed med eksperter i korruptionsbekæmpelse, at regeringens hast med at fjerne præsidenten kan hænge sammen med en stribe af verserende korruptionsundersøgelser mod Ponta-allierede.

Hvis stemmeprocenten bliver under 50 procent, kendes folkeafstemningen ugyldig, og Basescu fortsætter som præsident frem til 2014, når hans mandat udløber.

Stemmer flere end 50 procent, og taber Basescu, skal der være nyt præsidentvalg.

Basescu var tidligere en meget populær politiker i Rumænien, men populariteten gik fløjten i 2010 i forbindelse med nogle drastiske besparelsesprogrammer.

Rumænerne har mulighed for at stemme helt frem til klokken 22.

Det er ikke umiddelbart klart, hvornår et resultat af folkeafstemningen kan være klar.

/ritzau/AFP