Vælg den rigtige hund til livet på fjerde sal
Det kræver hårdere arbejde som ejer at have en hund i en storbylejlighed frem for i en bolig på landet, fortæller to hundeeksperter. (Arkiv) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Bor du i en lejlighed og gerne vil anskaffe dig en hund, så er der visse ting, du skal have for øje, lyder det fra to eksperter.

Der er intet så skønt som en vuffelivov.

Men bor du i en lejlighed eller anden form for etageejendom, skal du alligevel tænke dig godt om, inden du anskaffer dig en hund, lyder det fra både Dyreværnet og Dyrenes Beskyttelse.

Det stiller nemlig krav til dig som ejer, hvis du skal have en hund i en lejlighed frem for et hus med en have, fortæller Rikke Christiansen-Lee, der er direktør i Dyreværnet.

- Det stiller højere krav til aktivering. Når hunden ikke er ude, så har den kun lejligheden at være i, og det giver ikke så stor stimuli sammenlignet med en hund, der har en baghave at løbe rundt i, siger hun.

Vær derfor opmærksom på, at hunden gerne skal luftes tre til fire gange dagligt i en halv time ad gangen. Antallet af anbefalede luftninger er typisk højere, når der er tale om en hvalp.

Generelt skal du gøre op med dig selv, hvilken race der passer bedst til den livsstil, du fører, lyder det fra Jens Jokumsen, der er familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

- Er du aktiv og har brug for en hund, du kan gå til træning og være aktiv sammen med, eller skal du have en mere stille hund, der ikke har behov for den store motion?, siger han.

Jagthunde og en del af terrierne er aktive hunderacer, som kan blive et problem, hvis ikke de bliver aktiveret nok i løbet af dagen.

Derimod er de mindre selskabshunde mere passende til et liv i en lejlighed, da de ikke har det samme motionsbehov som jagthundene.

Både Rikke Christensen-Lee og Jens Jokumsen slår dog fast, at der ikke er noget rigtigt eller forkert, når det kommer til valg af hund.

Rigtig mange hunde trives i lejligheder, men det er op til dig at vælge en hund, der passer til din livsstil.

Uanset hvilken hund du vælger, anbefaler Jens Jokumsen, at du går til noget hundetræning.

- Det er vigtigt at skabe en god relation og noget tillid mellem hund og ejer, som du kan ved hundetræningen, siger han.

Derhjemme kan du også lave forskellige søgelege, som aktiverer hunden og holder den i gang.

Føler du ikke, at du har tiden eller overskuddet til at træne og holde styr på en hvalp, kan du gå over i en helt anden grøft, lyder det fra Rikke Christensen-Lee.

- Du kan vælge at anskaffe dig en voksen hund, som er ude over de første tre til fire år, hvor de er allermest aktive, siger hun.

/ritzau fokus/

Af Mathias Sinius Mølgaard/ritzau fokus/